Nemecko ustupuje a súhlasí s obmedzením ceny plynu v celej EÚ. Priemyselníci a výrobcovia potravín tvrdia, že je najvyšší čas.

Nemecko ustupuje a súhlasí … 21. október 2022 11:11   Komodity   Trinity Bank

Taliansko, Španielsko a Poľsko, kľúčoví zástancovia obmedzenia cien plynu v EÚ, triumfovali. Nakoniec sa im podarilo "prekabátiť" hlavného odporcu takéhoto riešenia, Nemecko. Na nočnom stretnutí vedúcich predstaviteľov EÚ v Bruseli sa nakoniec dohodli na dočasnom riešení v podobe dynamického cenového pásma. Cieľom je zabrániť najväčším cenovým skokom burzovej ceny plynu a de facto ide o strop. Okrem stropu by mal rast cien plynu obmedziť aj ďalší krok, na ktorom sa dohodli lídri v Bruseli. Ide o bežný nákup plynu v celej EÚ.

Otázkou je, či už nie je neskoro. Priemysel v celej EÚ už bije na poplach. Hoci cena plynu klesá, je samozrejme stále výrazne vyššia ako pred vojnou a pred pandémiou. Napokon, v porovnaní s priemerom za roky 2018 a 2019 je plyn v EÚ drahší približne o 620 percent. Tento nárast ničí dopyt v celej Európe. Zatiaľ čo toto zničenie dopytu je jedným z tlakov na znižovanie cien plynu (cena plynu na burze EÚ klesla od konca augusta o viac ako 60 %), hrozba ďalšieho zosilnenia už vážne ovplyvňuje hospodárstvo, dokonca aj potravinársky sektor. 

Skutočná záťažová skúška pre európsky energetický sektor je teda ešte len pred nami. Bude to až budúci rok a v ďalšej vykurovacej sezóne. Je pravdepodobne len otázkou času, kedy Rusko nadobro zatvorí kohútiky ukrajinského tranzitného plynovodu - bez ohľadu na zámienku. To vedie plyn na Slovensko, do Rakúska alebo Talianska. Plyn bude potom prúdiť z Ruska do Európy len cez čiernomorský plynovod Turk Stream. V rámci EÚ však v skutočnosti zásobuje len Maďarsko. Vo zvyšku EÚ sa preto budúci rok budú musieť úplne zaobísť bez ruského plynu.

Zásobníky v EÚ sa nebudú plniť tak ľahko ako v prvej polovici tohto roka a čiastočne ani počas prázdnin. Zároveň sa zatiaľ neočakáva vybudovanie kapacity na príjem a distribúciu skvapalneného plynu v dostatočnom rozsahu. Hoci krajiny EÚ na čele s Nemeckom či Holandskom uvoľnili predpisy týkajúce sa výstavby terminálov na spracovanie skvapalneného plynu, ktorá sa tak výrazne zrýchlila, zázraky sa nestanú len tak. Navyše, ak tento rok nastane krutá zima, ktorej sa ruská propaganda tak rada obáva, plynová kríza v EÚ by sa mohla opäť vystupňovať a vrátiť na trh augustovú paniku.     

Lukáš Kovanda, PhD. - Hlavný ekonóm, Trinity Bank

 

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist