Od nuly k hrdinovi? - Grécko

Od nuly k hrdinovi? … 19. máj 2023 09:40   Makroekonomika   ČSOB-Dealing

Pred viac ako desiatimi rokmi dosiahlo grécke hospodárstvo pomyselné dno. V dôsledku obrovských makroekonomických nerovnováh krajina de facto zbankrotovala a vážne hrozil scenár Grexitu, ktorému zabránila len séria záchranných programov a následná politika úsporných opatrení. Cenou za to však bol pokles ekonomiky o celú štvrtinu a Grécko zostalo v recesii osem rokov po sebe. Zdá sa však, že po stratenom desaťročí sa grécke hospodárstvo teraz konečne zotavilo.

Začnime niekoľkými číslami, ktoré dokumentujú súčasný stav gréckeho hospodárstva. Za posledné dva roky zažilo jedno z najdynamickejších oživení v eurozóne, pričom HDP je o 6 % vyšší ako pred pandémiou. Rýchlym tempom rastie najmä vývoz, ako aj investičná aktivita (čistý prílev zahraničných investícií bol v posledných dvoch rokoch rekordne vysoký). A hoci je Grécko stále najzadlženejšou krajinou v EÚ, pričom jeho dlh sa vyšplhal na 206 % HDP, v roku 2022 klesol na 171 % HDP. Nielenže je to najnižšia hodnota od roku 2012, ale vďaka tomuto rýchlemu tempu poklesu verejného dlhu je Grécko jasným lídrom v EÚ.

Tento pozitívny vývoj gréckej ekonomiky, ktorý je čiastočne zásluhou súčasnej vlády a jej protrhovej hospodárskej politiky, odrážajú aj ratingové agentúry. Agentúra S&P nedávno zmenila svoj výhľad na pozitívny a šéf gréckej centrálnej banky očakáva, že krátko po víkendových voľbách (21. mája) bude celkový rating Grécka zvýšený na BBB-, čím by sa grécky dlh dostal z kategórie junk do investičného pásma.

Na druhej strane, mimoriadne prísne fiškálne úspory diktované takzvanou trojkou (Komisia, ECB a MMF), ktorých účinnosť zúčastnené inštitúcie spätne spochybňujú, zanechali dlhodobé jazvy. Napriek súčasnému rastu je grécke hospodárstvo stále približne o 25 % menšie ako v roku 2008, pričom priemerné mzdy stále zaostávajú o takmer 30 %.

Cesta k úplnému zotaveniu z dlhotrvajúcej finančnej krízy je teda jednoznačne beh na dlhú trať a trajektória nemusí zostať úplne hladká...

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist