OPEC tvrdí, že dopyt po rope dosiahne v roku 2045 110 miliónov barelov denne

OPEC tvrdí, že dopyt … 26. jún 2023 11:15   Komodity   Patria Finance

 

Svetový dopyt po rope sa približne za 20 rokov zvýši na 110 mil. barelov denne, čím sa svetový dopyt po energii zvýši o 23 %, uviedol v pondelok OPEC. "Ropa je v dohľadnej budúcnosti nenahraditeľná," povedal generálny tajomník Organizácie krajín vyvážajúcich ropu Haitham Al Ghais na historicky prvej konferencii Energy Asia, ktorá sa konala v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur.

"V našom globálnom výhľade očakávame, že do roku 2045 vzrastie globálny dopyt po rope na 110 miliónov barelov denne," povedal a dodal, že ropa bude dovtedy stále tvoriť približne 29 % energetického mixu.

Zdroj: Patria

Táto prognóza je v rozpore s prognózou Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA), ktorá predpokladá zníženie ročného rastu dopytu z 2,4 mil. barelov denne v roku 2023 na 400 tis. barelov denne v roku 2028. Pred dvoma týždňami IEA predpovedala, že globálny dopyt po rope vzrastie od roku 2022 o 6 % na 105,7 mil. barelov denne v roku 2028, a to vďaka petrochemickému a leteckému sektoru.

Generálny tajomník OPEC dodal, že nedostatočné investície do ropného priemyslu len spochybnia životaschopnosť súčasných energetických systémov a povedú k "energetickému chaosu". Al Ghais predpovedá, že odteraz do roku 2030 sa do miest na celom svete presťahuje ďalších pol milióna ľudí, pretože globálna ekonomika sa bude naďalej rozširovať. Svet bude potrebovať viac ropy - nie menej, povedal Al Ghais.

Podľa Svetovej banky sa predpokladá, že globálny rast do roku 2023 klesne na trojročné minimum 2,2 % ročne z 2,6 % v období 2011 - 2021.

Al Ghais pripustil, že obnoviteľné zdroje energie budú zohrávať väčšiu úlohu vo svetovom energetickom mixe a potvrdil, že niektoré členské krajiny OPEC "už výrazne investujú" do tejto oblasti. "Vidíme, že globálny dopyt po energii do roku 2045 vzrastie o 23 %," povedal. "Plyn, vodná a jadrová energia, vodík a biomasa sa budú rozširovať. Je však jasné, že ropa zostane neoddeliteľnou súčasťou tohto mixu."

Ropa Brent sa počas popoludňajšieho obchodovania v Ázii predávala o 0,92 % drahšie na úrovni 74,53 USD. Futures na ropu West Texas Intermediate mierne vzrástli o približne 0,78 % a obchodovali sa na úrovni 69,70 USD za barel.

Zdroj: CNBC

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist