Plyn naďalej prudko zlacňuje

Plyn naďalej prudko zlacňuje 17. január 2023 11:25   Komodity   ČSOB-Dealing

 Cena európskeho referenčného plynu TTF pokračuje vo voľnom páde a včera dosiahla až 55 EUR/MWh

Začiatok nového roka sa niesol v znamení povzbudivých správ z energetických trhov. Cena európskeho referenčného plynu TTF pokračuje vo voľnom páde a včera dosiahla 55 EUR/MWh, čo je hlboko pod domácim cenovým stropom približne 125 EUR/MWh. Ešte v decembri sa plyn predával za 150 EUR/MWh, ale odvtedy sa prejavil vplyv nezvyčajne teplej zimy, čo viedlo k výrazne nižšej spotrebe plynu v celej Európe.

Na ilustráciu významného vplyvu teplého počasia v Českej republike možno uviesť, že podľa údajov spoločnosti Amper Meteo spotreba plynu minulý týždeň medziročne klesla o 35,2 % (pri teplote vyššej o 5,2 stupňa). Práve nižší dopyt po vykurovacom plyne spôsobil v posledných týždňoch paradoxnú situáciu, keď sa zásobníky v domácnostiach začali - pre toto ročné obdobie celkom nezvyčajne - opäť plniť. V prvom januárovom týždni boli zásobníky plynu naplnené na 87 %, čo je výrazne viac, ako je dlhodobý priemer za toto obdobie (70 %).

Treba pripomenúť, že Európu už zasiahla októbrová vlna horúčav, ale tentoraz klesli nielen spotové ceny, ale aj dlhodobé kontrakty na veľkoobchodnom trhu. Podľa forwardovej krivky TTF je teraz cena plynu na budúcu zimu 2023/2024 dokonca pod 70 EUR/MWh.

Podľa nášho názoru sú však súčasné forwardové ceny príliš nízke, a to minimálne z jedného dôležitého dôvodu. Konkrétne pri týchto cenových úrovniach je európska referenčná hodnota TTF nižšia ako ázijská JKM. Inými slovami, práve ázijský trh je pri súčasných cenách atraktívnejšou destináciou pre väčšinu tankerov LNG, čo by bol pre Európu problém z hľadiska jarného/letného tankovania. Okrem toho forwardové ceny podľa nášho názoru v plnej miere nezohľadňujú vplyv úplného otvorenia čínskej ekonomiky alebo výrazného rastu dopytu, ktorý pravdepodobne ešte viac zintenzívni globálny trh s LNG.

Sú teda súčasné ceny plynu v Európe udržateľné? Zatiaľ o tom nie sme presvedčení, ale ak bude počasie naďalej pozitívne prekvapovať, je možné, že Európa ukončí zimu so solídne naplnenými skladmi a nižšie ceny by sa mohli udržať. Ak však Európa potrebuje viac naplniť skladovacie kapacity, bude musieť - pri absencii ruských dodávok - prilákať k svojim brehom tankery LNG, čo si vyžiada vyššie ceny plynu na starom kontinente.

 

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist