Podľa stratéga dolár neoslabí a ekonomika USA je v dobrej pozícii

Podľa stratéga dolár neoslabí … 13. júl 2022 15:24   Kurzy mien   Patria Finance

Zrušenie ciel a poplatkov na čínsky vývoz do USA je dobrý nápad, ale nebude mať veľký vplyv na infláciu v USA. Christopher Smart, ktorý je globálnym investičným stratégom v spoločnosti Barings, povedal pre agentúru Bloomberg. Podľa jeho názoru sú inflačné tlaky spôsobené predovšetkým pretrvávajúcim napätím vo výrobných odvetviach a vysokými cenami niektorých komodít vrátane energií. Ako vidí stratég ďalší vývoj hospodárstva a trhov?

Podľa Smarta sa ekonomika USA spomaľuje v dôsledku vysokej inflácie na jednej strane a snahy Fedu o jej zníženie na strane druhej. Stratég sa však domnieva, že hospodárstvo USA je vo veľmi dobrej pozícii, aby týmto tlakom odolalo. Je to najmä vďaka rastúcim príjmom domácností, ale aj vďaka sile finančného sektora a vysokým ziskom podnikov. Barrings teda vo svojom základnom scenári nepočíta s recesiou ani v tomto, ani v budúcom roku.

Podľa odborníka teraz Fed signalizuje, že na niekoľkých nasledujúcich zasadnutiach FOMC opäť zvýši sadzby výrazne vyššie. Tento posun je podľa niektorých signálov spôsobený tým, že dlhodobejšie inflačné očakávania začali rásť. Práve tomu chce centrálna banka zabrániť, a preto postupuje ráznejšie.

Smarta sa pýtali aj na jeho názor na kryptomeny, ktoré v súčasnosti prechádzajú výraznou korekciou. Stratég poznamenal, že sa neprikláňa k názoru, že ide o bezcenné aktíva, ale ani k druhému extrému. Podľa jeho názoru budú mať kryptomeny a súvisiace technológie pevné miesto vo finančnom systéme. Cesta k tomuto cieľu však bude hrboľatá, ako je to pri každej novej technológii.

Okrem toho má podľa stratéga "množstvo otázok týkajúcich sa obchodného modelu bitcoinu, hoci ide o dominantnú kryptomenu". Smart povedal, že bitcoin sa jednoznačne ukázal ako rizikové aktívum. Povedal, že snahy centrálnych bánk zaviesť vlastné digitálne meny by mali byť vítané a "uvidíme veľa ďalších alternatív v oblasti stablecoinov".

Pokiaľ ide o dolár, stratég uviedol, že v súčasnosti je ťažké predstaviť si jeho výrazné oslabenie. Európska centrálna banka sa ocitla v zložitej situácii, pretože na jednej strane čelí vysokej inflácii a potrebe sprísniť menovú politiku. V Európe však dochádza k ochladzovaniu hospodárskej aktivity, čo "pravdepodobne znemožní ECB sprísňovať podmienky v takej miere, ako by chcela.

V dôsledku toho budú podľa Smarta sadzby v eurozóne stále výrazne nižšie ako v USA. A to bude naďalej tlačiť dolár k posilneniu voči euru. Podobne globálna averzia voči riziku spôsobuje tok kapitálu do bezpečných prístavov vrátane americkej meny.

Zdroj: Bloomberg, Youtube

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist