Pokles cien plynu v Európe má svoje hranice

Pokles cien plynu v … 22. február 2023 17:41   Komodity   eToro

 

Z DLHODOBÉHO HĽADISKA

Európske ceny plynu klesli od leta o 85 % a vrátili sa na paritu s cenami ropného ekvivalentu Brent.

To prinieslo obrovskú úľavu hospodárskym vyhliadkam regiónu a zvýšilo jeho poprednú svetovú výkonnosť na akciovom trhu. Indexy PMI už štyri mesiace rastú, zatiaľ čo celková inflácia klesá, a mnohé regionálne akciové trhy sú na historických maximách. Ceny plynu TTF (holandský Transfer Title Facility) sú však stále na trojnásobku úrovne z roku 2020 a predstavujú veľkú hospodársku brzdu. Pravdepodobne budú musieť zostať "vysoké aj počas dlhšieho obdobia", aby motivovali k úsporám dopytu a prilákali dostatočné potreby LNG zo strany rastúcej konkurencie Číny. Okrem toho je Rusko pripravené potenciálne prerušiť zostávajúce toky do EÚ, takže ďalšie zníženie cien plynu už nemusí nastať.

DYNAMIKA

Nižšie ceny zemného plynu TTF boli spôsobené nižším dopytom. Ten bol rovnomerne rozdelený medzi nižší spotrebiteľský a priemyselný dopyt, pričom dopyt oslabilo nezvyčajne teplé počasie a vysoké ceny. Úroveň zimných zásobníkov sa zvýšila v dôsledku 70 % nárastu dovozu LNG v minulom roku. Boli otvorené štyri nové zariadenia na dovoz LNG. Tie boli využité len na 64 %, čo je o celých 10 percentuálnych bodov viac ako priemer, čo uľahčuje doplnenie zásob na budúcu zimu a dosiahnutie 90 % cieľa, ktorý si región stanovil na 1. novembra.

TTF 

TTF je holandské zariadenie pre transferové tituly (TTF), ktoré bolo zriadené v roku 2003 a v súčasnosti je najlikvidnejším miestom stanovovania cien zemného plynu na kontinente a reprezentatívnym v regióne. Na TTF sa v súčasnosti obchoduje s viac ako 14-násobkom množstva plynu spotrebovaného v Holandsku a s dvojnásobkom množstva všetkých ostatných platforiem na kontinente spolu. Ide o podobnú úlohu ako Henry Hub v Louisiane na trhu s plynom v USA.

Autor: Ben Laidler, eToro

 

Zdroj: eToro, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist