Pomer zlato / striebro atakuje úroveň 90

Pomer zlato / striebro … 12. jún 2019 20:18   Komodity   Zlaťáky.cz

Stále pozorujeme roztvárajúce sa nožnice medzi zlatom a striebrom, kedy sa pomer neustále zvyšuje a k nákupu jednej unce zlata potrebujeme stále viac uncí striebra. Nie je to tak dávno, keď bol ešte pomer 1:80, v septembri 2018 sme už zaznamenali posun až 1:85, teraz v júni 2019 atakuje úroveň 90. Je všeobecne známe, že striebro patrí medzi najviac podhodnotené komodity vôbec a jeho potenciál je obrovský . Hlavné ťahúňom je priemyselná dopyt, kedy priemysel spotrebováva cca 85%, recyklácia je len okolo 15%. Stúpa obľuba investovania do striebra a to vo veľkej miere, veľmi je to vidieť vo východných krajinách, kedy napr. Tradičné India a jej láska k žltému kovu, prechádza tiež k striebru. Ľudia ho pokladajú za ďalšiu možnosť a miesto, ako uchovať svoje bohatstvo.

Obrovským svetovým ťahúňom na poli striebra je ďalší globálny hráč Čína. Rastie dopyt vo fotovoltaickom sektore, elektronickom atď. Je pravdepodobné, že striebro skôr alebo neskôr porastie k závratným výšinám, priestor k rastu tu je obrovský. Avšak, asi si na to ešte budeme musieť nejakú chvíľu počkať, avšak faktorov, ktoré nahrávajú rastu, vytvárajú danú ornú pôjdem je nespočet, je len otázkou času, kedy sa všetko zlomí.

Ak sa pozrieme na historické pomery medzi zlatom a striebrom, zistíme úplne iné hodnoty. Pomer zlata a striebra v zemskej kôre sa udáva cca 1:17, historicky bol pomer zlata a striebra 1:15, teda kopíroval takmer reálny pomer. Taktiež obchodovateľného zlata a striebra je v pomere okolo 10: 1, teda prevažuje strana zlata. Priemerne sa pomer udržiaval 1: 50-60. Dnes sme na úrovni okolo 1:90, teda na jednej z najvyššie v histórii.

Pozrime sa na nasledujúci graf, kde uvidíme vývoj pomeru zlata a striebra od roku 1915 do současnosti. Vidíme, že dnešná hodnota je jedna z najvyšších za viac ako 100 rokov. Vyššieho pomeru bolo dosiahnuté v roku 1940 a 1941, kedy pomer dosahoval cca 1:97, ďalší takýto nárast bol v roku 1990 a 1991. Naopak najmenší pomer bol v roku 1980, kde sa pohyboval na úrovni cca 1:19. V grafe sú vidieť tiež sivé plochy, ktoré značí určité krízové ​​obdobie. Taktiež vidíme, že napr. V roku 2011, kedy prebiehal určitý vrchol krízy padol pomer až takmer k úrovni 1:30.

V dnešnej dobe to vyzerá, že je len otázkou času, kedy opäť dôjde k zlomu a dorazí určitá korekcia a útlm, ktorý povedie k nakopnutie ceny striebra, ktoré je extrémne podhodnotené. Pri tejto situácii je vhodné si opäť položiť otázku. Je cena striebra úmyselne stláčaná na takto nízku úroveň alebo je to reálny vývoj?

Podľa histórie sa pomer ceny zlata a striebra za posledných 25 rokov dotkol niekoľkokrát úrovne 80, teda zlato / striebro 1:80. Avšak na tejto úrovni sa dlho neudržal. Pozrime sa na nasledujúci graf. Na vývoj pomeru zlata a striebra od roku 1995 do dnešných dní. Podľa zdrojov LBMA a WGC. Z grafu môžeme tiež vidieť, ako striebro naberalo na sile a prevyšovalo pri poklese zlato. Vidíme v dvoch prípadoch trojnásobné prevýšenie.

Zdroj: Zlaťáky.cz, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist