Prečo je plyn v Európe opäť drahší?

Prečo je plyn v … 20. jún 2023 16:47   Komodity   ČSOB-Dealing


S blížiacim sa letom pokračuje nestabilný vývoj na trhu so zemným plynom. Po neustálom poklese cien sa európsky spotový kontrakt na zemný plyn TTF obchodoval až na úrovni takmer 20 EUR/MWh (predpandemický desaťročný priemer sa pohyboval medzi 15 až 20 EUR/MWh), čo zmiernilo obavy z ďalšieho vystupňovania energetickej krízy. Za posledné dva týždne sa však veľkoobchodná cena plynu opäť zvýšila o takmer 50 % na súčasných 35 EUR/MWh.

Bezprostredné príčiny zdražovania plynu sú prinajmenšom dve. Po prvé, nedostatok nórskych dodávok do EÚ (približne 10 %), ktorý by mal trvať do polovice júla. Po druhé, očakávané oznámenie o ukončení ťažby zemného plynu v holandskom Groningeme. K tomu by malo dôjsť - z environmentálnych dôvodov - začiatkom októbra, pred začiatkom vykurovacej sezóny. Treba pripomenúť, že hoci ťažba v Groningeme dlhodobo prudko klesá, stále ide o najväčšie ložisko zemného plynu v EÚ s nevyužitými zásobami 450 mld. m3 , čo zodpovedá ročnej spotrebe zemného plynu v celej Európskej únii.

Tento vývoj je však potrebné vnímať v širšom kontexte. Hoci trh s plynom je naďalej náchylný na problémy na strane ponuky, celková situácia je oveľa lepšia ako minulé leto. Svedčí o tom aj pohľad na úroveň zásobníkov, ktorá je v EÚ v tomto ročnom období výrazne nad priemerom. Podľa analytikov JP Morgan dokonca existuje riziko, že v auguste sa v Európe vyčerpajú dostupné skladovacie kapacity a paradoxne sa budú musieť znížiť dodávky plynu (!).

Celkovo stojí súčasné zvýšenie cien plynu za povšimnutie, ale v kontexte vývoja za posledný rok, keď ceny vzrástli na viac ako 300 EUR/MWh, určite nie je dôvod na paniku. Okrem toho je dôležité, že dlhodobejšie forwardové kontrakty zostávajú relatívne stabilné, pričom cena plynu ani nie na rok dopredu sa už od marca pohybuje okolo hranice 50 EUR/MWh. S touto cenou trh počíta aj pre zimu 2023/2024 a nasledujúcu zimu 2024/2025. Chladnejšia zima, ako sa očakávalo, by pravdepodobne znamenala drahší plyn, ale už nie scenár, v ktorom by Európa čelila akútnemu nedostatku.

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist