Prečo sa Čína rozhodla definitívne zarezať Bitcoin?

Prečo sa Čína rozhodla … 7. október 2021 09:38   Kryptomeny   InvesticniWeb.cz

Čína Bitcoin v posledných mesiacoch rozhodne nešetrila. Potom, čo Peking zo zeme vypráskal ťažiarov, oznámili úrady, že začínajú považovať všetky operácie s kryptomenami za nezákonné, a pohrozili tvrdým postihom všetkým, ktorí budú nové poriadky ignorovať. Pýtate sa, kde sa v ríši stredu vzala tá kryptoměnová nevraživosť?

Čína bola dlho rajom ťažiarov Bitcoinu a ďalších kryptomien. Asi najväčšia koncentrácia ťažobných zariadení bola vo Vnútornom Mongolsku vyhlásenom veľmi lacnou elektrinou. Teraz však Čína prechádza energetickou krízou, ktorá v kombinácii s ambicióznym plánom krajiny stať sa do roku 2050 uhlíkovo neutrálne urobila z ťažby kryptomena špinavý biznis, pre ktorý nie je za a vlastne ani pred Veľkým čínskym múrom miesto. V roku 2009 pripadalo na Čínu 75% energie spotrebovanej v celom svete na ťažbu Bitcoin. Na jar 2021 podiel spadol pod 50% a nové čísla by mala potvrdil ďalší prudký pokles. Podľa odhadov už v Číne skončilo viac ako 90% predchádzajúcej celkovej ťažobnej kapacity.

Najčastejšie spomínaným zdrojom nenávisti Pekingu voči kryptoměnám je však snaha vlády získať väčšiu kontrolu nad ekonomikou. Ak sa Bitcoin chvastal, že je decentralizovaný a nezávislý na autoritách, ba dokonca tvrdil, že transakcia ním vykonané sú nevystopovateľné, v Číne prestrelil. Pridajte k tomu ešte plán krajiny na vytvorenie "konkurencie" v podobe digitálneho jüanu a smrtiaci kokteil je na svete.

Aby toho ale nebolo málo, je tu ešte problém nazývaný korelácia. Ešte celkom nedávno sa kurz Bitcoin osedlaného len IT nadšenci vyvíjal, ako sa mu zachcelo. To sa napokon stalo jedným z argumentov, prečo by investíciu do neho mali zvážiť aj tradičné investori, pre ktoré dovtedy predstavoval najväčšie vzrušenie nákup zlata. Áno, teraz je smerovanie kurzu Bitcoinu z veľkej časti určované vývojom cien akcií, ale čo keby sa úlohy obrátili? Čínska centrálna banka mala nepochybne dávno spočítané, že tá trocha inovácie za riziko rozvratu akciových búrz v dôsledku vyliatia sa možnej paniky z kryptoměnového koryta nestojí.

Dôvodov, prečo dáva Čína Bitcoin zbohom, by sa určite dalo nájsť nespočetné množstvo. A žiadny nemožno odmietnuť Jedno je ale isté, všetko zlé je na niečo dobré. Investori si teraz minimálne môžu byť istí, že strýko Si a jeho verní už kryptoměnám ďalší nôž do chrbta nevrazí.

Zdroj: InvesticniWeb.cz, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kryptomeny

    Obchodovanie CFD kurzy online

    Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
    Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

    Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
    TOPlist TOPlist