Prečo sa prepad kryptomien zintenzívnil?

Prečo sa prepad kryptomien … 15. jún 2022 13:28   Kryptomeny   X-Trade Brokers

Kryptomeny sú v klesajúcom trende od novembra 2021, ale posledné týždne boli pre digitálne aktíva obzvlášť bolestivé. Slabá nálada pretrváva nielen medzi investormi zameranými na kryptomeny, ale aj na akciové indexy, ktoré majú za sebou jeden z najslabších polrokov v histórii akciových trhov.

Čo stojí za poklesom? 

Piatkové znepokojujúce ekonomické údaje z USA, ktoré v kombinácii s už aj tak krehkou náladou na trhu spôsobili exponenciálny výpredaj indexov, čo stiahlo kryptomeny nižšie. Rekordne nízka spotrebiteľská nálada a prekvapivo vyššia inflácia z americkej ekonomiky vyvolávajú obavy z agresívneho cyklu sprísňovania menovej politiky zo strany Federálneho rezervného systému. Nárast kryptomien sa zhodoval s obdobím bezprecedentne uvoľnenej menovej politiky, čo nie je náhoda. Z tohto ekonomického prostredia profitovali aj bitcoin a ďalšie kryptomeny, ktoré v súčasnosti v dôsledku zmeny politiky centrálnych bánk a averzie investorov voči riziku výrazne strácajú.

Teória, že bitcoin chráni pred infláciou, ktorú sa snažili presadiť fanúšikovia digitálnych aktív, sa zatiaľ ukazuje ako neopodstatnená a obmedzená ponuka bitcoinu sa ukázala ako nedostatočný argument pre rast. Kryptomeny, ako rizikové aktíva podobné technologickým akciám, majú tendenciu ako prvé strácať pôdu pod nohami, keď sa nálada investorov oslabí. Zároveň môžu dosiahnuť výrazné zisky, keď sa zvýši chuť riskovať a zlepší sa nálada. Podobne ako v prípade akcií, aj ocenenie kryptomien sa riadi predovšetkým likviditou trhu a cenou peňazí.

S rastúcou infláciou a neistotou sa investičné príležitosti pre retailových investorov rozplývajú. Finančné inštitúcie si to uvedomujú a môžu odložiť veľké nákupy kryptomien, kým nebudú mať istotu zlepšenia globálnej ekonomiky. Panické predaje v minulosti niekedy predstavovali príležitosti na nákup na trhu s kryptomenami. Na obzore však nie sú žiadne udalosti, ktoré by mohli podnietiť návrat veľkého kapitálu na trh.

Problémy v kryptografickom svete

Inflácia a cena peňazí nie sú všetko. Posledné dni boli tiež plné udalostí, ktoré sa týkali samotného trhu s kryptomenami. Odvetvie čelí poklesu dôvery v digitálne aktíva a decentralizované finančné služby podporované v roku 2021, ktoré sú nezávislé od bankového systému.

Kolaps burzy Luna zasial semienka neistoty medzi investormi, ktoré v poslednom čase podporili problémy so sieťou Ethereum, pozastavenie výberov na najväčšej burze kryptomien Binance či blokovanie výberov a prevodov na decentralizovanej finančnej platforme Celsius. Platforma okrem iného ponúkla pokročilé formy takzvaných "DeFi", čo sú pôžičky v kryptomenách alebo iné formy úverov. V súčasnosti sa zdá, že projekt je platobne neschopný, čo znamená straty v miliardách dolárov. Trh s kryptomenami sa obáva zásahov a širších auditov zo strany regulačných orgánov, ktoré by mohli potenciálne odhaliť podvody a ponziho schémy v oblasti DeFi.

Obavy investorov vzrástli aj okolo druhej najväčšej kryptomeny Ethereum, ktorej transformáciu na očakávanú verziu 2.0 vývojári opäť odložili. To všetko v kombinácii s hroznými ekonomickými údajmi a výpredajom hlavných akciových indexov vytvorilo efekt ponukovej bomby, ktorá explodovala na trhu s kryptomenami a spôsobila masívne výpredaje.

Kedy očakávať nárast cien bitcoinu?

Bitcoin je veľmi volatilné aktívum, ale za posledných 12 rokov priniesol investorom oveľa vyššie výnosy ako index S&P500 alebo akcie veľkých technologických spoločností. Trh s kryptomenami sa vyznačuje "prehnanými reakciami" a výkyvy o desiatky percent nie sú ničím výnimočným.

Predpovedať cenové dno sa v súčasnosti zdá byť mimoriadne ťažké, keďže trhové a makroekonomické podmienky sú neporovnateľné s predchádzajúcimi rokmi. Bitcoin klesol pod svoj 200-týždňový kĺzavý priemer v blízkosti 22 000 USD, čo v predchádzajúcich cykloch viedlo k ďalšiemu poklesu ceny o desiatky percent. Cena bitcoinu sa počas poklesov prepadla až o 85 %, čo by znamenalo, že by sa jeho cena priblížila k 10 000 USD. Katalyzátorom takéhoto kroku by mohol byť možný kolaps stablecoinu Tether, ktorého kapitalizácia je sedemkrát väčšia ako Celsius a ktorého základy sú rovnako pochybné.

Situácia sa vôbec nemusí opakovať; v predchádzajúcich cykloch bolo zapojenie inštitúcií do trhu s kryptomenami a všeobecné povedomie účastníkov trhu s kryptomenami v porovnaní s dnešnou situáciou veľmi nízke. Ak však centrálne banky signalizujú jastrabiu politiku a neistota na širšom trhu nenájde katalyzátor stabilizácie, mohlo by to vyvolať ďalšiu nestabilitu na trhu digitálnych aktív.

Bitcoin prelomil viacročnú podporu na úrovni 200-týždňového kĺzavého priemeru (SMA 200).

Zdroj. xStation5

 

Zdroj: X-Trade Brokers, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kryptomeny

    Obchodovanie CFD kurzy online

    Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
    Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

    Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
    TOPlist TOPlist