Príjmy spoločnosti Alibaba prekonali očakávania napriek regulačným prekážkam

Príjmy spoločnosti Alibaba prekonali … 4. august 2022 16:19   Investovanie   Patria Finance

Spoločnosť Alibaba prekvapila lepšími štvrťročnými ziskami po tom, ako sa gigant v oblasti elektronického obchodu snažil dostať na správnu cestu v súvislosti s kontrolou zo strany amerických aj čínskych regulačných orgánov. Príjmy dosiahli v minulom štvrťroku 205,6 miliardy jüanov, pričom priemerné očakávania boli 204 miliárd jüanov. Čistý zisk klesol o 50 % na 22,7 miliardy jüanov. Akcie vzrástli v predburzovom obchodovaní v USA o 7 %.

Upravený zisk na akciu kótovanú na burze v USA klesol na 11,73 jüanov z minuloročných 16,60 jüanov, ale prekonal trhový odhad 10,33 jüanov. Upravená EBITDA medziročne klesla o 15 % na 41,11 miliardy jüanov, ale trh bol nastavený aj na oveľa nižšiu latku 34,19 miliardy jüanov. Upravená EBITDA marža klesla na 20 % z 24 % v minulom roku, pričom analytici v priemere očakávali pokles na 17,4 %. Príjmy divízie cloudových služieb však boli sklamaním a skončili na úrovni 17,69 miliardy jüanov oproti odhadovaným 18,22 miliardy jüanov.

Spoločnosť Alibaba sa stále borí s ekonomickým dopadom zatvorenia celoštátnych predajní súvisiacich s Covidom a so spomalením hospodárskeho rastu v Číne. Jej menší konkurent JD.com predbieha Alibabu v raste tržieb, zatiaľ čo nastupujúci konkurenti ako ByteDance a Pinduoduo k sebe priťahujú používateľov. Okrem toho rieši množstvo problémov s regulačnými orgánmi. Tie siahajú od pokút za porušenie antitrustových pravidiel až po vyšetrovanie daňových únikov a vyvrcholili najväčším zaznamenaným narušením kybernetickej bezpečnosti v Číne, ktoré odborníci spájajú s cloudovým podnikaním spoločnosti Alibaba.

V USA sa Alibaba pripojila k rastúcemu zoznamu spoločností, ktorým hrozí vylúčenie z amerických búrz, pretože Peking odmietol povoliť americkým úradníkom preskúmať prácu jej audítorov. Spoločnosť sa teraz usiluje o primárne kótovanie v Hongkongu, čo by jej umožnilo osloviť viac čínskych investorov a zároveň zachovať kótovanie na newyorskej burze.

Trhová hodnota Alibaby, kedysi najhodnotnejšej čínskej spoločnosti, sa znížila po tom, ako Peking pred viac ako rokom začal nekompromisne zasahovať proti súkromnému sektoru. Po tvrdom zásahu proti najvýznamnejším miliardárom v krajine urobil spoluzakladateľ spoločnosti Alibaba Jack Ma značné ústupky, aby Peking upokojil. Minulý týždeň sa objavili správy, že Jack Ma sa vzdá kontroly nad fintechovou časťou spoločnosti Ant Financial a nakoniec zníži svoj podiel v spoločnosti Ant na menej ako 8,8 %. Ma v súčasnosti vlastní 50,52 % hlasovacích práv v spoločnosti Ant.

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist