Prvý bitcoinový fond v USA sa "blíži", takže cena rastie. Bitcoin sa správa ako technologická akcia na prahu dospievania.

Prvý bitcoinový fond v … 21. november 2023 10:36   Kryptomeny   Trinity Bank

Bitcoin, "klasika" medzi kryptomenami, tento rok opäť rastie ako z vody. Od začiatku roka sa zhodnotil približne o 125 %. Pred rokom v tomto čase bola najstaršia a najpoužívanejšia kryptomena na svete na úplnom dne. Mnohí bitcoin odpisovali a očakávali jeho definitívny krach. Už po niekoľkýkrát sa však mýlili. V januári sa predával za menej ako 17 000 USD, teraz sa predáva za viac ako 37 000 USD.

Pred viac ako pätnástimi rokmi, 31. októbra 2008, pseudonym Satoshi Nakamoto zverejnil bielu knihu o bitcoine, akúsi zakladajúcu listinu. Bitcoin tak v pevnej podobe prekročil hranicu, kde sa z dieťaťa stal mladistvým. Nachádza sa v období puberty, ale jeho cenové výkyvy sú oveľa slabšie ako pred niekoľkými rokmi, vďaka čomu sa zdá byť dospelejší ako možno kedykoľvek v jeho doterajšom "živote".

Dôvodom súčasného výrazného oživenia záujmu o investície do bitcoinu sú predovšetkým čoraz intenzívnejšie špekulácie o blížiacom sa schválení fondu v Spojených štátoch, ktorý by umožnil priame investície do bitcoinu na spotovom trhu. Doteraz v Spojených štátoch žiadny takýto fond neexistuje, hoci rôzne spoločnosti sa o jeho zriadenie snažia už viac ako desať rokov. Ak by takýto fond vznikol, možno očakávať, že by výrazne prispel k uľahčeniu a popularizácii investovania do bitcoinu medzi retailovými investormi v USA. Bitcoin by tak získal novú a veľkú skupinu potenciálnych investorov a navyše by sa upevnila jeho pozícia ako pomerne štandardného investičného aktíva.

O schválenie takéhoto bitcoinového fondu sa v súčasnosti uchádza niekoľko spoločností vrátane zvučných a dobre zavedených mien v oblasti konvenčných financií, ako sú BlackRock a Fidelity. Spoločnosť BlackRock predstavuje najväčšieho správcu aktív na svete. Ak by tieto spoločnosti disponovali svojím bitcoinovým fondom, je veľmi pravdepodobné, že sa okruh jeho vlastníkov a používateľov výrazne rozšíri. Čo, samozrejme, už teraz - v rámci daných špekulácií - podporuje rast ceny bitcoinu. A s ním aj mnohých ďalších kryptomien, ktorých sú v súčasnosti tisíce.

Špekulácie o blížiacom sa vzniku bitcoinového fondu, alebo dokonca viacerých takýchto fondov, keďže záujemcov je viacero, podporila v uplynulom týždni na sociálnych sieťach skutočnosť, že Depository Trust and Clearing Corporation, organizácia, ktorá zúčtováva a vyrovnáva obchody na amerických burzách, už pridelila tzv. ticker (alebo oficiálnu skratku používanú pri investovaní a obchodovaní) fondu s názvom iShares Bitcoin Trust. Čo je len obchodný názov zamýšľaného bitcoinového fondu spoločnosti BlackRock. Hoci pridelenie tickeru neznamená formálne schválenie fondu, je to pomerne spoľahlivý signál, že takéto schválenie sa môže "blížiť". Agentúra Bloomberg kvantifikuje pravdepodobnosť schválenia prvého bitcoinového fondu v USA v období do prelomu tohto roka na vysokých 90 %. Ešte pred niekoľkými mesiacmi bola tá istá pravdepodobnosť v očiach Bloombergu len približne dvojtretinová.

Okrem toho americký odvolací súd koncom októbra formálne potvrdil svoj verdikt v prospech spoločnosti Grayscale Investments, ktorá sa tiež snaží založiť bitcoinový fond uvedeného kalibru. Zatiaľ však narazila na odmietavý postoj americkej Komisie pre cenné papiere a burzy, ktorá má na starosti schvaľovanie fondov. Rozhodnutie súdu je tak ďalšou pozitívnou správou pre celý bitcoinový trh.

Komisia pre cenné papiere a burzy doteraz odmietala všetky návrhy na zriadenie fondu, ktorý by umožňoval priame investície (priame v zmysle, že nie napríklad prostredníctvom termínových kontraktov) do bitcoinu, pretože sa obávala podvodov a manipulácie s trhom. Teraz však - aj po verdikte Súdneho dvora a s vedomím, že o zriadenie fondu sa usiluje viacero etablovaných spoločností v tradičnom finančnom svete - výrazne rastie pravdepodobnosť, že Komisia nakoniec schváli pravdepodobne niekoľko bitcoinových fondov, možno už v tomto roku alebo najneskôr v prvej polovici budúceho roka.

Bitcoin sa v posledných rokoch čoraz viac správa ako konvenčná technologická akcia, čo je pre mnohých - popri čoraz pravdepodobnejšom zriadení bitcoinového fondu spravovaného spoločnosťou ako BlackRock - ďalším dôkazom jeho vyspelosti. Alebo prinajmenšom mladosti. To vyvoláva otázku, či aj centrálne banky, vrátane tej domácej, môžu byť po viac ako 15 rokoch existencie v pokušení investovať do tejto kryptomeny.

Autor: Lukáš Kovanda, PhD., hlavný ekonóm, Trinity Ban

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kryptomeny

    Obchodovanie CFD kurzy online

    Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
    Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

    Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
    TOPlist TOPlist