Ropa (07.03.2022) - Graf dňa

Ropa (07.03.2022) - Graf … 7. marec 2022 10:14   Komodity   X-Trade Brokers

Ropa začala obchodovanie v novom týždni s veľkou býčou cenovou medzerou. Začala obchodovať s takmer 10-percentným rastom. Futures na ropu Brent s expiráciou v máji vyskočili nad 130 USD za barel, zatiaľ čo spotové ceny takmer dosiahli úroveň 140 USD za barel. Ropa WTI vyskočila nad 126 USD za barel. Dôvod nárastu cien je jasný - riziko uvalenia ropných sankcií na Rusko a dôsledky takéhoto kroku na globálne dodávky ropy.

Rusko vyváža 5 miliónov barelov ropy denne a 3 milióny barelov denne ropných derivátov. To predstavuje približne 7 % celosvetovej ponuky. Trh je v súčasnosti vyvážený a nahradenie dodávok z iných (dodatočných) zdrojov nebude lacné ani rýchle. Na druhej strane, krajiny ako India alebo Čína môžu chcieť využiť lacnú ruskú ropu.

Vplyv zákazu USA na ruskú ropu však môže byť do značnej miery symbolický, keďže dovoz ropy z Ruska do USA je relatívne malý. V minulom roku len mierne prekročila 100 000 barelov denne. Mohol by to však byť signál pre ostatné západné krajiny, aby nasledovali tento príklad.

Napriek súčasnej extrémnej volatilite očakávame postupnú stabilizáciu. Iránska jadrová dohoda je na dosah. Irán môže mať v zásobníkoch na mori až 100 miliónov barelov a táto ropa by sa mohla rýchlo vyviezť. Spojené štáty tiež začali rokovania s Venezuelou o zrušení ropných sankcií. Spojené štáty majú aj dostatok neaktívnych domácich zásob. Odhaduje sa, že by mohlo existovať až 9 000 povolení na ťažbu bridlicovej ropy, ktoré ešte neboli využité. Súčasný počet aktívnych vrtov je mierne nad 500, zatiaľ čo rekordný počet bol viac ako 1 400 aktívnych vrtov. Ťažba ropy v USA je na súčasnej úrovni veľmi zisková a súčasná cena ropy naznačuje, že ziskovosť sa bude naďalej zvyšovať.

Ropa Brent (OIL) vyskočila nad maximá z roku 2012. Vzhľadom na vysokú volatilitu na trhu s ropou nemôžeme vylúčiť rast ceny nad historické maximum blízko 150 USD. Zdroj: xStation5

Zdroj: X-Trade Brokers, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist