Ropa včera opäť pod 100 USD

Ropa včera opäť pod … 2. august 2022 12:12   Komodity   Česká spořitelna


Zhoršujúci sa výhľad svetového hospodárstva sa postupne prejavuje v korekcii cien komodít. Včera boli zverejnené revidované odhady indexu PMI vo výrobnom sektore v Nemecku (49,3) a eurozóne (49,8) a hoci došlo k miernej revízii smerom nahor, obe hodnoty zostali pod úrovňou 50 bodov.

V prípade ropy je jej vývoj zaťažený viacerými necyklickými faktormi, takže je takmer nemožné odhadnúť jej cenu do budúcnosti. Ak však USA a eurozóna v druhej polovici roka skutočne upadnú do recesie, čo je čoraz pravdepodobnejšie, ropa by mala ďalej klesať.

Zdroj.

Je však otázne, kam sa ropa môže dostať v prípade globálneho spomalenia (a recesie v USA a eurozóne). Čisto cyklický pohľad by za súčasných podmienok naznačoval 50-70 USD za barel ropy Brent, ale skutočnosť bude pravdepodobne vyššia. Dôvodom bude už aj tak nízka ponuka a navyše existuje možnosť, že ak sa bude vyvíjať tlak na znižovanie ceny, Saudi môžu v snahe udržať cenu na vyššej úrovni zatiahnuť kohútiky. Preto by som očakával 60-90 USD za barel, pričom je pravdepodobnejšie, že by sa nakoniec mohla pohybovať okolo 80 USD. Neistota je však značná. 

Jiří Polanský, analytik Českej sporiteľne 

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist