Rozvíjajúce sa trhy zvládajú prudký rast dolára lepšie ako bohaté krajiny

Rozvíjajúce sa trhy zvládajú … 20. október 2022 10:11   Kurzy mien   Patria Finance

Rast dolára na nové a nové rekordy tlačí meny na celom svete na zostupnú špirálu. Pri bližšom pohľade však vidno, že referenčná hodnota výmenných kurzov rozvíjajúcich sa krajín vykazuje len polovicu strát rozvinutých krajín. A čo je nezvyčajné, tento výkon pokračuje aj v čase, keď ceny komodít - základ chudobnejších krajín - klesajú, napísala agentúra Bloomberg.

"V posledných mesiacoch sa ceny komodít vrátili z úrovní zo začiatku roka, ale v porovnaní s eurozónou alebo krajinami G10 sa výrobcom komodít stále darí relatívne dobre," povedal Dirk Willer, vedúci oddelenia stratégie pre rozvíjajúce sa trhy v Citigroup. "Bol to trochu protivietor."

Úspech rozvojových krajín pri prekonávaní niektorých výkyvov spojených so sprísňovaním menovej politiky Federálneho rezervného systému spochybňuje predpoklad, že sa stanú epicentrom prípadného kolapsu trhu spôsobeného vyššími výnosmi v USA. V skutočnosti bolesť pociťujú najmä Spojené kráľovstvo a Európa, zatiaľ čo meny Brazílie, Mexika a im podobných krajín lákajú investorov na šťavnaté výnosy - výsledok jedného z najagresívnejších zvýšení úrokových sadzieb na svete.

"Na rozvinutých trhoch sme svedkami rovnakých síl, s ktorými rozvíjajúce sa trhy zápasili v posledných desaťročiach: inflačných tlakov a fiškálnych deficitov," povedal Simon Harvey, vedúci oddelenia menových analýz spoločnosti Monex Europe v Londýne. "Vzhľadom na volatilitu ste nútení hľadať vyššie výnosy a ste nútení hľadať vyššie výnosy na rozvíjajúcich sa trhoch."

Rast komodít v tomto roku do 9. júna pomohol referenčnému indexu MSCI pre meny EM obmedziť jeho pokles na 2,5 %. Referenčná hodnota pre rozvinuté krajiny medzitým ustúpila o 7,4 %. Odvtedy komoditný ukazovateľ klesol, ale rozvíjajúce sa trhy stále dosahujú lepšie výsledky ako G7 o 2 percentuálne body. Celkovo z 23 mien EM sledovaných agentúrou Bloomberg 21 prekonalo britskú libru, 19 prekonalo euro a všetkých 23 prekonalo japonský jen.

Keďže svet sa zmieta v jednej kríze za druhou - od vojny na Ukrajine cez energetické problémy v Európe až po politické nepokoje v Spojenom kráľovstve - povesť vyspelých krajín ako bezpečnejších investičných destinácií dostala na frak. Podľa indexov spoločnosti JPMorgan Chase & Co. očakávaná volatilita mien krajín G7 prvýkrát od marca 2020 predstihla volatilitu rozvíjajúcich sa trhov.

Potom prichádzajú na rad úrokové diferenciály. Žiadna z mien krajín G10 nemá deklarovanú sadzbu vyššiu ako 3 %, zatiaľ čo rozvojové krajiny ponúkajú oveľa vyššie úrokové sadzby: indonézska sadzba 4,25 % patrí k najnižším a brazílska sadzba presahuje 13 %.

Podľa Citigroup je výkonnosť mien v Mexiku a Brazílii spôsobená kladnými reálnymi sadzbami. Táto banka odporúča preváženie pesa a nazýva ho "miláčikom rozvíjajúcich sa trhov".

"Makroproblémy v Európe a menová divergencia v Japonsku sa pravdepodobne čoskoro nevyriešia," povedal Alvin Tan, vedúci oddelenia menovej stratégie pre Áziu v spoločnosti RBC Capital Markets. "Preto neočakávam, že by sa slabá výkonnosť ich mien v dohľadnej dobe vyriešila."

V krajinách, ako je Brazília, spomaľujúca sa inflácia pomáha zmierniť úder silnejšieho dolára. "To je nesmierne dôležité, pretože to znamená, že nemáte hlboko záporné reálne sadzby, ktoré vidíme v mnohých ekonomikách G10," povedala Aninda Mitra, makro a investičná strategička v spoločnosti BNY Mellon Investment Management.

Všetko, čo sa hovorí o lepšej výkonnosti, však trochu zahmlieva skutočnosť, že väčšina mien rozvíjajúcich sa trhov stále klesá. Goldman Sachs Group Inc. a Societe Generale očakávajú ďalšie straty, kým Fed neprestane zvyšovať sadzby.

"Meny rozvíjajúcich sa trhov zostanú do konca roka v defenzíve," uviedol podľa agentúry Bloomberg Marek Dřímal, londýnsky stratég spoločnosti Societe Generale. "Sú lacné, ale atraktívne sa stanú až vtedy, keď sa bude blížiť koniec sprísňovania Fedu, pokiaľ sa zároveň globálna alebo americká ekonomika vyhne scenáru tvrdého pristátia."

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist