Rusko duplo v nákupoch zlata na brzdu

Rusko duplo v nákupoch … 17. január 2020 09:19   Komodity   Patria Finance

Rusko, najväčší svetový nákupca zlata, stráca o tento drahý kov záujem. Po piatich rokoch, keď za zlato Rusko minulo odhadom 40 miliárd dolárov, začína centrálna banka tieto výdavky krotiť. V prvých 11 mesiacoch roka 2019 kúpilo 149 ton zlata, tj. O 44% menej ako pred rokom. Ročné nákupy by tak mohli byť tento rok najnižšie za šesť rokov.

Podľa analytikov dosiahla ruská centrálna banka maximálneho podielu zlata, ktorý chce držať v rezerve. Tiež vnímajú menšiu hrozbu amerických sankcií a menšiu potrebu nárazníka proti ekonomickým šokom, keď sa problémy, ako je anektovanie Krymu, volebné zásahy či otrava bývalého ruského špióna na britskej pôde, pomaly vytráca z verejnej konverzácie.

Aj na týchto nižších úrovniach Rusko kupuje stále veľa zlata a radí sa medzi najväčších kupujúcich. Vlastní 2 262 ton tohto drahého kovu v hodnote 106 miliárd dolárov a niektoré ukladá do trezorov centrálnej banky v Moskve.

Neúnavné ruské nákupy zlata v posledných rokoch boli kľúčovým pilierom podpory. Trhom poskytli pôdu pod nohami, keď investori ustupovali od bezpečných aktív a kupovali rizikovejšie, výnosnejšie aktíva. Teraz, keď je zlato na šesťročnom maxime, je kľúčovou otázkou, či rozhodnutie Ruska dupnúť na brzdu nákupom bude mať negatívny vplyv na dopyt po zlate či jeho cenu, alebo či prepad dopytu doplnia iní kupujúci.

"Ak je zlato ochranou proti najprísnejším sankciám, potom možno logicky predpokladať, že nie je potrebné kupovať také objemy zlata," povedal Denis Poryvay, analytik Raiffeisenbank v Moskve. Putin krátko po svojej inaugurácii do štvrtého prezidentského obdobia v roku 2018 varoval, že sa Rusko snažilo "odpútať sa" od dolára a diverzifikovať, aby posilnilo "ekonomickú suverenitu". od roku 2007 sa podiel zlata v krajine navýšil päťkrát, zlato teraz tvoria asi 20% z celkových rezerv, čo je najvyšší podiel od roku 2000.

Podiel zlata vzhľadom k ostatným aktívam držaných ruskou centrálnou bankou by sa mal stabilizovať, povedala Sofya Donetsová, ekonómka v spoločnosti Renaissance Capital v Moskve. Očakáva, že nákupy budú pokračovať, ale pomalším tempom.

Chuť investorov po zlate ako finančnom produkte je za súčasného geopolitického chaosu a obáv z hospodárskeho rastu vysoká a mala by vyrovnať pokles dopytu po fyzickom zlate Ruska, povedal Ole Hansen, šéf komoditný stratégie Saxo Bank.

Spomalenie mení biznis ruských producentov zlata a bánk. Namiesto toho, aby sa spoliehali na CB ako hlavného kupujúceho, predávajú zlato v zahraničí. Vývozy zlata v minulom roku predstavovali 100,5 ton, oproti iba 16 ton v roku 2018.

Je možné, že budúce vývozy môžu pochádzať priamo od ťažobných spoločností. Polyus, najväčší ruský producent zlata, očakáva, že vláda ťažiarom udelí licenciu, ktorá by im umožnila zlato voľne predávať v zahraničí. V súčasnej dobe toto povolenie majú iba banky.

Zdroj: Bloomberg

 

 

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist