Rusko oficiálne spúšťa svoju digitálnu menu

Rusko oficiálne spúšťa svoju … 11. august 2023 09:38   Kryptomeny   Coinbank

Digitálny rubeľ má zelenú

Po Číne, ktorá oficiálne uviedla na trh svoju digitálnu menu (e-juan), prichádza s rovnakým krokom aj Rusko, keďže prezident Vladimir Putin 24. 7. 2023 podpísal zákon o zavedení digitálneho rubľa. Tento zákon nadobudol účinnosť 1. augusta a upravuje používanie digitálneho rubľa na platby a iné prevody v Ruskej federácii. Jednou z oblastí vymedzených novým zákonom je, že platby a prevody medzi jednotlivcami budú bezplatné. Naopak, komerčné subjekty budú zaťažené povinnosťou zaplatiť poplatok vo výške 0,3 % z prevádzanej sumy.

S cieľom dať ruskému digitálnemu rubľu šancu na širšie prijatie miestnou verejnosťou je súčasťou prijatej legislatívy aj faktický zákaz zákonom definovaných kryptografických platieb za tovar a služby v Rusku. Konkrétne nariaďuje kryptocentrálnym platformám odmietnuť transakcie spoločnostiam, ktoré umožňujú výmenu tradičných mien za kryptomeny a naopak.

Ruská centrálna banka ako jediný emitent digitálneho rubľa a správca celej digitálnej platformy

Ruská centrálna banka bude jediným emitentom digitálneho rubľa. Bude tiež spravovať celý platobný systém digitálneho rubľa. Digitálny rubeľ sa tak stane oficiálnou digitálnou menou vydávanou Centrálnou bankou digitálnej meny (CBDC). Digitálny rubeľ bude koexistovať s tradičným ruským rubľom a konvenčnými bezhotovostnými platbami. Stane sa tak treťou formou ruskej národnej meny po hotovostných a bezhotovostných peniazoch.

CBDC bude uložená v digitálnych peňaženkách a bude prístupná prostredníctvom mobilných aplikácií komerčných bánk. Zákon zároveň neumožňuje používateľom otvárať si bankové účty s digitálnymi rubľami ani brať úvery v digitálnej mene centrálnej banky. Banky, ktoré sa už zúčastňujú na pilotnom projekte digitálnych rubľov, začnú testovať transakcie s bežnými klientmi približne v polovici augusta. Testy budú zahŕňať prevody v digitálnych rubľoch medzi zúčastnenými bankami, retailovými a firemnými klientmi, ako aj platby v digitálnych rubľoch za tovar a služby medzi spoločnosťami. Počiatočné testovanie sa bude spočiatku vykonávať v obmedzenom rozsahu. Potom sa v roku 2024 očakáva rozšírenie celého systému o bezkontaktné platby pomocou technológie NFC, pričom s rozsiahlym zavedením novej formy platobného systému sa počíta až od začiatku roka 2025.

Rusko legalizuje zahraničné CBDC

Plány na zavedenie digitálneho rubľa ako jednej z miestnych platobných možností sa urýchlili po tom, čo Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a západné krajiny naň v odvete uvalili hospodárske sankcie. Jednou zo sankcií bolo odrezanie väčšiny ruských bánk od medzinárodného platobného systému SWIFT. Prijatie uvedenej legislatívy teda odborníci nevnímajú ako snahu Moskvy ponúknuť alternatívu pre platby v Rusku, ale ako snahu obísť finančné sankcie uvalené na Rusko kvôli vojenskej agresii na Ukrajine.

Túto tézu podporuje aj druhý zákon prijatý koncom júla. V ňom ruská vláda právne uznáva CBDC iných krajín. Guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina v tejto súvislosti uviedla, že jej inštitúcia skúma možnosť integrácie zahraničných platforiem CBDC s digitálnou rubľovou platformou. Výsledkom by malo byť uľahčenie cezhraničných platieb v centrálne emitovaných digitálnych menách. Ruské úrady tak udelili digitálnym menám iných krajín podobný štatút ako digitálnemu rubľu. Prijatá legislatíva zároveň odstraňuje predchádzajúce obmedzenia pre nerezidentov, ktorí chcú uskutočňovať transakcie s CBDC iných krajín.


Široké prijatie sa zatiaľ  nekoná

Hoci ruská vláda má záujem na rýchlom a širokom prijatí digitálneho rubľa, naráža na odpor malých a stredných podnikov. Podľa nedávneho prieskumu, ktorého sa zúčastnilo viac ako 1 200 zástupcov malých a stredných podnikov, takmer dve tretiny ruských spoločností nevidia v CBDC pre svoje podnikanie žiadne výhody. Ruská vládnuca elita tak musí najprv presvedčiť súkromný sektor, aby sa projekt ruského digitálneho rubľa stal životaschopným.

Zdroj: Coinbank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kryptomeny

    Obchodovanie CFD kurzy online

    Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
    Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

    Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
    TOPlist TOPlist