Rusko sa ocitlo v rupiovej pasci, miliardy sú v zahraničí

Rusko sa ocitlo v … 10. jún 2023 15:43   Kurzy mien   Patria Finance

 

Nerovné obchodné vzťahy s Indiou nútia Rusko každý mesiac hromadiť až 1 miliardu dolárov v rupiách. Tie zostávajú mimo jeho územia a zvyšujú zásoby hotovosti, ktoré Rusko nahromadilo v zahraničí od invázie na Ukrajinu.

Rusko sa v minulom roku stalo hlavným dodávateľom ropy do Indie, pričom väčšinu obchodu vyrovnáva v národných menách. Svoje dodávky presmerovalo na východ, keďže tradiční zákazníci v Európe sa od začiatku vojny pred viac ako rokom vyhýbajú nákupu ruských komodít. Keďže však dovoz z Indie stagnuje, Rusku zostal na účtoch veľký prebytok rupií, ktoré ruské spoločnosti ťažko repatriujú kvôli obmedzeniam voči rubľu. Podľa ľudí oboznámených s rokovaniami Rusko očakáva, že tento prebytok sa bude ďalej zvyšovať.

Podľa agentúry Bloomberg Economics je pravdepodobné, že súčasná nerovnováha bude každý štvrťrok generovať až ekvivalent 2 až 3 miliárd USD, ktoré Rusko nemôže použiť. Táto suma by sa pridala k odhadovaným 147 miliardám USD čistých zahraničných aktív vytvorených v zahraničí počas roka 2022.

"Dôvodom je prudký nárast objemu dodávok ropy z Ruska," uviedla Irina Zasedatelová, členka prezídia Ruského zväzu vývozcov a dovozcov, "na pozadí zvýšeného rastu predaja ropy je len málo náznakov expanzie dodávok iných tovarov." Patová situácia za rokovacím stolom medzi Indiou a Ruskom komplikuje ich rýchlo rastúci jednosmerný obchod. V prvom štvrťroku dosiahla India s Ruskom obchodný deficit 14,7 mld.

Hlavnou prioritou Indie je podporiť širšie používanie rupie v medzinárodných zúčtovaniach. Centrálna banka navrhla, aby krajiny, ktoré akumulujú prebytky rupií z vývozu, mohli tieto prostriedky investovať do miestnych cenných papierov vrátane štátnych dlhopisov.

Obe krajiny diskutujú o rôznych platobných mechanizmoch vrátane investícií ruských subjektov na indických kapitálových trhoch. Ide o možnosť, ktorá sa spočiatku v Moskve nestretla s veľkým nadšením, ale teraz je opäť na stole, keďže v indických bankách sa hromadia miliardy rupií, uviedli indickí predstavitelia oboznámení s podrobnosťami, ktorí si neželali byť menovaní. Medzi ďalšie možnosti patrí vloženie nahromadených rupií do indických infraštruktúrnych projektov výmenou za vlastnícke podiely.

Pre Rusko je jedinou prijateľnou možnosťou použitie mien tretích krajín, ako je čínsky jüan alebo dirham Spojených arabských emirátov, uviedli ľudia oboznámení s rozhovormi. Podľa nich je dohoda ešte ďaleko, pretože Rusko má obmedzený vplyv v situácii, keď má len málo alternatívnych kupcov k Indii.

Väčšina peňazí, ktoré zatiaľ nemôžu byť prevedené, patrí štátom kontrolovanej spoločnosti Rosnefť. Najväčší ruský vývozca ropy vlastní takmer 50 % podiel v spoločnosti Nayara Energy Ltd, druhej najväčšej rafinérii ropy v Indii. V marci odcestoval do Indie generálny riaditeľ spoločnosti Rosnefť Igor Sečin a podpísal dohodu o "podstatnom" zvýšení dodávok ropy do Indie a podľa vtedajšieho vyhlásenia rokoval aj o platbách "v národných menách" s miestnymi energetickými spoločnosťami.

Hoci sa zmenou spôsobu zdaňovania ropných spoločností vládou v Moskve podarilo stabilizovať verejné financie po rekordnom náraste výdavkov, ťažkosti s prevodom zahraničných príjmov pripravujú Rusko o tvrdú menu v čase, keď jeho vývozcovia už čelia dlhšiemu čakaniu na platby, keďže mnohé domáce banky stratili prístup k svojim účtom na Západe.

V mesiacoch po invázii domácnosti a podniky tiež presunuli miliardy dolárov do bánk v zahraničí. A keďže časť zahraničných príjmov teraz uviazla v zahraničí, tlak na rubeľ sa môže ešte zhoršiť, keďže do ruskej meny sa prevádza menej príjmov z vývozu. Narušenie obchodu ponecháva Kremľu len málo dobrých možností a zdôrazňuje, akú malú vyjednávaciu silu má na pokrivenom globálnom trhu s ropou, kde ázijské mocnosti India a Čína odoberajú ruskú ropu s veľkými zľavami.

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist