S vlastnou menou sa Facebook stane skutočným impériom

S vlastnou menou sa … 21. jún 2019 15:16   Kryptomeny   TradeCentrum

Aj napriek iba základným informáciám, ktoré Facebook o chystanej vlastnej mene s názvom Libra zverejnil, je už teraz jasné, že sa píše príbeh úplne odlišný od súčasných kryptomien.

Bitcoin nesie riziká odmietavých stanovísk regulátorov finančných trhov, preto nie je takou hrozbou pre národné meny. Tieto zákonom preferované, respektíve presadzované platidlá, teraz majú silný dôvod na strach o svoju budúcnosť, rovnako ako centrálni bankári a finančníci. Podobný krok pred nedávnom, ale podstatne ostýchavejšie, podnikol technologický gigant Apple, keď priviedol na svet svoju kreditnú kartu v spolupráci s Goldman Sachs. Oproti ambíciám Facebooku je tento počin obyčajnou hrou na globálny platobný systém.

Facebook (FB) tento týždeň totiž oznámil plán na uvedenie novej kryptomeny nazvanej Libra a podnikol tak ďalší, zo strategického pohľadu zásadný krok vo svojom úsilí ovládnuť globálnu komunikáciu a biznis, a vytvoriť tak novú platformu.

Plán na emisiu vlastnej meny FB podporili veľkí giganti finančného a technologického priemyslu; spoločnosti ako sú Visa, Spotify, eBay, PayPal a Uber - a najmä, čo je kľúčové, pripravená je užívateľská základňa (2 miliardy ľudí po celom svete). Tieto atribúty vytvárajú úplne unikátnu situáciu, pretože Facebook našiel spôsob a nástroj na to, aby tlačil vlády a centrálne banky k spolupráci s ním pri vytváraní nového globálneho trhu a finančného systému.

Mark Zuckerberg sa týmto krokom snaží dať svojej spoločnosti, v globálnom meradle, ešte väčší politický vplyv, alebo možno moc, a to aj napriek zrejmému potenciálnemu nebezpečenstvu pre spoločnosť ako celok. V určitom zmysle sa tak denominuje do role vodcu virtuálneho národa, ktorý mimochodom predstavuje väčšiu populačnú silu, s vyšším HDP per capita, než USA a EÚ, dokonca väčšiu, minimálne na populačnej úrovni, než Čína a polovica Indie, akúsi Atlantídu, ktorá bude obývaná užívateľmi Facebooku, poháňaná samostatnou ekonomikou a vedená generálnym riaditeľom - samotným Zuckerbergom, ktorý nie je nikomu zodpovedný, ani svojim akcionárom.

Technologické spoločnosti dlho čakali na globálnu menu, ktorá by bola imanentná internetovým operáciám a pohybom aktív v sieti. Takáto výmenná a platobná jednotka by umožnila spoločnostiam, ako je Facebook a Twitter, priviesť na svoje platformy viac užívateľov a vyberať peniaze od firiem, ktoré sa chcú do nového systému zapojiť. V neposlednom rade by to umožnilo podstatne znížiť náklady na využitie finančných služieb - poplatky za transfery, výmenné kurzy atď. Tento sektor má hodnotu biliónov dolárov, je nesmierne ziskový, a napriek tomu, alebo skôr práve preto sa snaží realizovať vlastnú digitálnu menu.

Technické detaily, ktoré Facebook zverejnil, sú viacmenej na základnej, informatívnej úrovni, ale zdá sa, že Libra sa nesnaží konkurovať Bitcoinu ani iným krypto-menám. Facebook sa skôr snaží nahradiť existujúci globálny finančný systém úplne novým nastavením, v ktorého strede bude stáť Libra.

Facebook má bez diskusie technologické možnosti, globálnu silu, dokonca aj politickú, na to, aby sa pokúsil svoj ambiciózny plán ralizovať a nebude mu robiť väčšie problémy prekonať námietky a zamietavé stanoviská ustráchaných finančníkov, centrálnych bankárov, ktorí sa začnú báť o svoje kreslá, ani vlád. To všetko by ale samo o sebe nestačilo, aby penetroval globálny finančný systém. K takémuto kroku potrebuje súčinnosť užívateľov - to je jediná relevantná sila, ktorá môže pomery a pravidlá globálneho finančného systému zmeniť.

Zrýchlenie globálnych transakcií

Určite existuje potreba hladších, rýchlejších a lacnejších spôsobov, ako posielať peniaze, najmä v medzikontinentálnom meradle, a poskytovať prístup k finančným službám mnohým ľuďom, ktorí nemajú formálne bankové účty. Libra má výrazný potenciál tento stav zmeniť. To však nič nehovorí o bezpečnosti alebo nebezpečnosti, individuálnej a globálnej, akú bude táto mena predstavovať.

Libra je navrhnutá ako forma elektronických peňazí spojených s mnohými národnými menami. To vyvolalo obavy, že by Libra mohla byť uznaná za suverénnu menu, pričom Facebook bude „tieňovou bankou“, ktorá by mohla konkurovať centrálnym bankám krajín celého sveta. Emisné funkcie už bez diskusie má a s počtom potenciálnych užívateľov by sa jej kapitalizácia v pomere k objemu transakcií onedlho mohla pohybovať na úrovni EUR, alebo dokonca USD.

Facebook, napriek tomu, že Libra ešte neuzrela svetlo sveta, predpokladal tvrdý postoj regulátora a aby sa vyhol obvineniam z manipulácie trhom a obchádzania regulačných pravidiel, vyčlenil Libru do dcérskej spoločnosti, ktorá by mala túto kryptomenu zabezpečovať.

Je pravdepodobné, že na ochranu súčasného finančného systému pred poškodením, ak by sa Libra stala populárnejšiou ako národné meny, bude potrebný úplne nový súbor finančných pravidiel a predpisov. Vlády musia prinajmenšom postupovať pomaly a opatrne, ak ide o nové finančné produkty, ktoré môžu implikovať systémové riziká.

Ochrana globálneho finančného systému

Finančné pravidlá sa postupom času vyvinuli, aby podporili dôveru medzi neznámymi stranami a chránili zákazníkov pred podvodníkmi - alebo by to tak malo aspoň byť. Existujú tiež pravidlá, ktoré pomáhajú vládam predchádzať a odhaľovať transakcie, ktoré podporujú trestnú činnosť a terorizmus. To neznamená, že všetky platby a nákupy by mali byť zviazané so známym subjektom, či už ide o platby online alebo v reálnom živote.

Hotovosť a anonymita sú tiež občianskym právom a sú kľúčom k ochrane súkromia a osobných slobôd.

Vzhľadom k tomu, že nové digitálne finančné služby, metódy elektronických platieb a mien sa vyvíjajú a stávajú sa populárnymi, hlasy naprieč bankovým establishmentom opakujú, o to silnejšie po uvedení FB Libry, že by týmto nástrojom nemalo byť dovolené podkopávať dlhodobé systémy finančnej bezpečnosti, a to ani v mene hladších, lacnejších transakcií. A ide nielen o veľkoobjemové transakcie. Facebook ukázal, že aj malé množstvo peňazí môže nakupovať mikrotargetové reklamy a mať moc ovplyvniť verejnú mienku a výsledky volieb v USA a na celom svete.

Facebook má dlhú históriu pochybných obchodných modelov a praktík nakladania so súkromím užívateľov - ich dátami a pod. Verejnosť a jej zástupcovia vo vláde - vrátane volených úradníkov, finančných regulačných orgánov a orgánov centrálnych bánk - by mali starostlivo kontrolovať všetky aspekty Libry; otázkou je, či je to ešte, v súčasnom stave veci možné.

Tento problém je obzvlášť naliehavý, pretože Facebook má tiež dlhú históriu v uvádzaní produktov a služieb na trh, ako sú politická reklama a naživo streamované video bez toho, aby plne zvážil ich potenciál poškodiť demokraciu a spoločnosť ako celok.

Ak vstup Facebooku do finančného sektora nie je priamo hrozbou pre spoločnosť, je to minimálne varovanie pre finančný trh, centrálne banky a vlády.

Vedľa rastúceho vplyvu „nestabilných“ politických strán je tu potenciálne riziko, ktoré našľapuje potichu a po špičkách, a to Facebook. Mimo pozornosť médií a regulačných orgánov otvoril dve fronty, politickú a monetárnu, ich spojenie a synergia by potom z FB mohlo vytvoriť skutočného lídra, ktorý bez nutnosti zodpovedať sa voličom, alebo vyšším autoritám, bude vytvárať vlastné pravidlá. Pre svetových vodcov môže byť ťažké pochopiť, že sa jedná o mimoriadnu situáciu, pretože nevidia virtuálne sily, ktoré by sa proti nim postavili.

Pre vývoj Libry bude kľúčové, či bude fungovať ako anonymná hotovosť, alebo skôr ako sledovateľná transakcia kreditnou kartou.

Facebook má technológiu blockchain a šifrovanie, aby vytvoril anonymný digitálny hotovostný systém alebo súkromnú digitálnu menu, ktorá ešte nebola vytvorená. Anonymita by zvýšila riziká zneužitia, ako je napr. pranie špinavých peňazí.

Facebook je na ceste k dotvoreniu internetového štátu. Bude mať svoju centrálnu banku, svoje platidlo, svojich verných ... Možno že otvoril novú etapu vývoja ľudstva - posun od vlád volených vo viac menej slobodných voľbách k akejsi korporátnej hegemónií digitálnych spoločností.

Autor: Michal Dvořák

Zdroj: TradeCentrum, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kryptomeny

    Obchodovanie CFD kurzy online

    Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
    Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

    Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
    TOPlist TOPlist