Saudi znižujú produkciu

Saudi znižujú produkciu 6. jún 2023 09:14   Komodity   ČSOB-Dealing

 

Víkendové stretnutie ropnej aliancie OPEC+ prinieslo ďalší posun v politike znižovania produkcie. Zatiaľ čo ťažobné krajiny predĺžili súčasné ťažobné limity do konca roka 2024, kartel ako celok sa na ďalších škrtoch nedohodol. Tie na svoje plecia prevzala samotná Saudská Arábia, ktorej zjavne nevyhovujú ceny ropy v rozmedzí 70 - 80 USD za barel.

Pripomeňme, že aliancia OPEC+ už v apríli znížila ťažbu o 1,6 milióna barelov denne v reakcii na zhoršujúce sa hospodárske vyhliadky. Tento krok doplnil zníženie o 2 mil. barelov denne, na ktorom sa kartel dohodol v októbri minulého roka. Samotní Saudi sa teraz rozhodli znížiť ťažbu o ďalší milión barelov denne, zatiaľ len v júli, ale s veľkou pravdepodobnosťou dôjde k ďalšiemu predĺženiu. Saudská produkcia sa tak zníži z 9 mil. na 8 mil. barelov denne, čo bude - ak nedôjde ku kovidovým šokom - najnižšia produkcia za viac ako desaťročie.

Je zrejmé, že Saudi chcú vyššie ceny ropy, ideálne nad 90 USD za barel. Je to kľúčová hranica z hľadiska stabilizácie ich verejných financií, ktoré budú pod čoraz väčším tlakom nákladnej hospodárskej transformácie nazvanej Vízia 2030. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov je preto Saudská Arábia sama ochotná znášať dodatočné náklady na zabezpečenie vyšších cien, čo je mimochodom taktika, ktorú si osvojila v 80. rokoch minulého storočia. Tentoraz sú si však Saudi oveľa istejší, že nečelia tvrdej konkurencii - či už zo strany vojnou zmietaného Ruska alebo amerických producentov bridlicovej ropy, ktorí v posledných rokoch de facto rezignovali na veľkú expanziu.

Budú Saudi so svojou taktikou nakoniec úspešní? Včerajšia reakcia cien ropy Brent bola veľmi tlmená, nemožno ju však brať za bernú mincu. Dodatočné zníženie produkcie zasiahne trh najmä v druhej polovici roka, keď by sa mala bilancia preklopiť do výrazného deficitu až 2 mil. b/d. To by malo cenám priniesť solídny impulz, ak aj strana dopytu zostane v dobrej kondícii, čo však vzhľadom na neistotu v súvislosti s hospodárskym vývojom v kľúčových ekonomikách nie je v žiadnom prípade isté.

 

 

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist