Sektory a konkrétne akcie: kde teraz získate najvyššie dividendy?

Sektory a konkrétne akcie: … 1. september 2022 12:28   Investovanie   InvesticniWeb.cz

V druhom štvrťroku roku 2022 vyplatili spoločnosti investorom najviac peňazí vo forme dividend v histórii. Portfólio zložené zo spoľahlivých dividendových titulov je pritom skvelým spôsobom (nielen) na získanie finančnej flexibility a hotovosti v súčasnom náročnom prostredí. Odborníci investičnej spoločnosti Janus Henderson preskúmali "dividendový vesmír", aby našli spoločnosti a sektory, v ktorých môžu investori vsádzajúci na dividendy zarobiť najviac.

V druhom štvrťroku 2022 bolo podľa globálneho indexu dividend vyplatených 544,8 miliardy USD, pričom spoločnosť Janus Henderson, ktorá tento index zostavuje, očakáva, že za celý tento rok vyplatí 1,56 bilióna USD, a to aj napriek nepriaznivým faktorom pre ziskovosť podnikov v dôsledku vysokej inflácie a silného dolára.

Kúzlo portfólia zloženého z kvalitných dividendových akcií je zrejmé. Takáto kombinácia investícií prináša príjem bez toho, aby bolo potrebné zbaviť sa cenných papierov. A tento príjem potom môžete použiť na čokoľvek vrátane prípadného nákupu ďalších dividendových titulov.

V spoločnosti Janus Henderson sa štvrťročne pozerajú na to, ktoré odvetvia a spoločnosti vyplácajú aké dividendy. V druhom štvrťroku 94 % spoločností v indexe zvýšilo svoje dividendy alebo ich ponechalo na rovnakej úrovni, a to aj napriek náročnému hospodárskemu prostrediu.

Z geografického hľadiska k rastu celkových výplat prispeli najmä rozvíjajúce sa trhy, kontinentálna Európa a Spojené kráľovstvo, ale rast zaznamenali aj USA, Kanada, Švajčiarsko a Holandsko. Všetky tieto krajiny prekonali štvrťročné rekordy. V dôsledku toho sa dividendy už vyšplhali na úroveň pred covid pandémiou.

Na sektorovej úrovni boli medzi víťazmi ropné spoločnosti, finančný sektor a výrobcovia automobilov. Ropné spoločnosti prispeli dvoma pätinami k rastu výplat vďaka rastu cien čierneho zlata. Podobne k rastu prispeli aj finančné spoločnosti. Pod zaostávajúci technologický sektor sa okrem všeobecne nepriaznivého rastu sadzieb podpísal aj prudký pokles dividend spoločnosti AT&T.

Pokiaľ ide o jednotlivé spoločnosti, najväčšie dividendy ponúkli Petrobras, Nestlé, Rio Tinto, China Mobile, Mercedes Benz Group, BNP Paribas, Ecopetrol, Allianz, Microsoft a Sanofi.

Janus Henderson pripúšťa, že hospodárske prostredie nepraje ďalšiemu výraznému rastu dividend. Dlhodobé výhody držby akcií kvalitných spoločností, ktoré vyplácajú podiel na zisku svojim investorom, sú však nesporné.

 

Zdroj: InvesticniWeb.cz, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist