Skúmanie vplyvu zmeny klímy na významné prírodné udalosti

Skúmanie vplyvu zmeny klímy … 12. december 2022 13:21   Ekonomika   Opojisteni.cz

V časopise US Insurance Journal bol uverejnený článok založený na vedeckej štúdii o klíme. Výskumníci skúmali najmä úlohu, ktorú zohrala zmena klímy pri rôznych poveternostných udalostiach za posledné dve desaťročia.

Závery uvedenej štúdie potvrdzujú varovania, že globálne otepľovanie zmení náš svet. Zároveň objasňuje, ktoré informácie ešte nie sú k dispozícii. Luke Harrington, jeden z autorov štúdie z Victoria University of Wellington, hovorí, že pokiaľ ide o vlny horúčav a extrémne zrážky, vedci vraj oveľa lepšie chápu, ako sa intenzita týchto udalostí mení v dôsledku zmeny klímy. Menej sa vie a chápe, ako zmena klímy ovplyvňuje ničivé lesné požiare a suchá.

Na vypracovanie uvedenej štúdie použili vedci stovky vedeckých štúdií a výskumných prác, aby pomocou počítačových simulácií a pozorovaní počasia kvantifikovali, ako zmena klímy ovplyvnila extrémne udalosti.  Výskumníci tiež dospeli k záveru, že v mnohých krajinách s nízkymi a strednými príjmami je veľký nedostatok údajov, čo sťažuje pochopenie toho, čo sa v týchto regiónoch deje.  Pri každom klimatickom riziku dospeli autori štúdie k týmto záverom.

Vlny horúčav

V tomto prípade je veľmi pravdepodobné, že zmena klímy situáciu ešte zhorší. Mnohé z týchto udalostí na celom svete sa stali intenzívnejšími a pravdepodobnejšími v dôsledku zmeny klímy. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že v minulosti bola pravdepodobnosť výskytu horúčav 1:10, ale v súčasnosti je trikrát vyššia. Teploty sú o 1 stupeň Celzia vyššie v porovnaní so situáciou bez zmeny klímy. Nedávne dôkazy z Ázie a Európy ukazujú, že frekvencia týchto klimatických javov sa zvýšila.

Zrážky a povodne/záplavy

V predposlednom júnovom týždni tohto roka spôsobili silné dažde v Číne rozsiahle záplavy. Bangladéš zároveň postihli záplavy, ktoré spôsobili bleskové povodne. Celkovo možno povedať, že prívalové dažde sa stávajú častejším a intenzívnejším javom. Teplejší vzduch totiž obsahuje viac vlhkosti a búrkové mraky sú potom "ťažšie", než sa začnú vyprázdňovať. Situácia sa však v jednotlivých regiónoch sveta líši. V niektorých oblastiach "spadne" naozaj málo zrážok.

Sucho

Pre toto riziko bolo pre vedcov veľmi ťažké kvantifikovať, ako zmena klímy ovplyvňuje sucho. Faktom je, že niektoré regióny trpia pretrvávajúcim suchom. Vyššie teploty na západe USA vedú k rýchlejšiemu topeniu snehovej pokrývky a podporujú vyparovanie. Sucho vo východnej Afrike bolo doteraz priamo spojené so zmenou klímy. Vedci však teraz tvrdia, že pokles (zrážok) v jarnom období dažďov súvisí s teplejšou vodou v Indickom oceáne. To spôsobuje, že dažde väčšinou padajú už nad oceánom.

Ničivé požiare

Vlny horúčav a sucha tiež zvyšujú riziko ničivých požiarov, najmä veľkých požiarov, ktoré zasahujú plochu väčšiu ako 100 000 akrov (1 aker = približne 4 000 m2). Napríklad naozaj veľký požiar v apríli 2022 v štáte Nové Mexiko (USA), kde bolo sucho väčšie, ako sa očakávalo, spôsobil, že sa požiar vymkol spod kontroly a zničil 341 000 akrov.

Tropické cyklóny

V celosvetovom meradle sa frekvencia búrok údajne nezvýšila. Cyklóny sa však v súčasnosti častejšie vyskytujú v strednej časti Tichého oceánu a v severnom Atlantiku a menej často v Bengálskom zálive, západnej časti severného Atlantiku alebo v južnej časti Indického oceánu. Existujú dôkazy o tom, že tropické búrky sú čoraz intenzívnejšie, častejšie sa dostávajú na pevninu a prinášajú viac dažďa, zvyčajne v jednom regióne. 

Zdroj: www.insurancejournal.com/news/international/2022/07/01/674387.htm#

 

Zdroj: Opojisteni.cz, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist