Slovensko čelí hospodárskemu kolapsu. Rusko teraz pravdepodobne zastaví dodávky plynu kvôli sporu o poplatky s Ukrajinou.

Slovensko čelí hospodárskemu kolapsu. … 29. september 2022 11:16   Ekonomika   Trinity Bank

Premiér SR Eduard Heger včera pre denník Financial Times uviedol, že slovenskej ekonomike hrozí kolaps v dôsledku prudko rastúcich nákladov na elektrickú energiu. Podľa denníka Financial Times ide o doteraz najsilnejšie vyhlásenie lídra EÚ o vplyve globálnej energetickej krízy. Heger žiada od Bruselu záchrannú pomoc niekoľko miliárd eur, takže nie je vylúčené, že svoje vyjadrenia preháňa, aby zvýšil šance na získanie európskych peňazí.

To však nič nemení na tom, že situácia na Slovensku je vážna. Okrem toho sa môže ďalej výrazne zhoršovať. Rusko teraz hrozí, že preruší dodávky plynu cez tranzitný plynovod cez Ukrajinu, ktorým plyn stále prúdi na Slovensko. A nielen na Slovensko. Pokračuje tiež do Rakúska alebo Talianska. Podľa dnešných správ agentúry Bloomberg si však najmä Taliansko zabezpečilo dostatok potenciálnych alternatívnych dodávok z Alžírska a Egypta, ak by ho Rusko úplne odrezalo od plynu.

V dôsledku ruskej hrozby však dnes cena plynu v EÚ vyskočila takmer o dvadsať percent.

K prerušeniu dodávok cez tranzitný plynovod cez ukrajinské územie by mohlo dôjsť v dôsledku sporu medzi Kremľom kontrolovaným ruským plynárenským gigantom Gazprom a ukrajinskou štátnou energetickou spoločnosťou Naftogaz. Naftogaz od prvej polovice septembra požaduje od švajčiarskeho arbitrážneho súdu, aby Gazprom splnil svoj záväzok k recipročnému obchodnému vzťahu dohodnutému koncom roka 2019, na základe ktorého by Gazprom platil minimálny tranzitný poplatok aj v prípade, že cez ukrajinské územie nebude prepravovať žiadny plyn svojim európskym zákazníkom.

Gazprom tento rok výrazne znížil objem plynu prepravovaného cez Ukrajinu, najmä v dôsledku májového vojenského zásahu v prečerpávacej stanici Sochranovka na rusko-ukrajinskej hranici. Kyjev tak prichádza o výber poplatkov prostredníctvom tohto tranzitu, čo je presne to, čomu mal nový model vzťahu s Gazpromom zabrániť.

V máji ukrajinský prevádzkovateľ plynovodnej siete uviedol, že stratil kontrolu nad príslušným úsekom plynovodu v dôsledku bojov na východe Ukrajiny, čo Gazprom interpretoval ako neplnenie tranzitných záväzkov.

Gazprom včera pohrozil, že ruská vláda by mohla uvaliť sankcie na Naftogaz, ak by ukrajinská spoločnosť pokračovala v úsilí presadiť nový model obchodných vzťahov prostredníctvom arbitrážneho súdu. Ak by Rusko uvalilo sankcie na Naftogaz, Gazprom by ukrajinskej strane nemohol platiť vôbec žiadne poplatky. V dôsledku sankcií by totiž mala zakázané vykonávať akékoľvek finančné transakcie so spoločnosťou Naftogaz. Gazprom považuje arbitráž za "nepriateľský krok" ukrajinskej strany.

Naftogaz dnes uviedol, že bude pokračovať v arbitráži, ktorá s veľkou pravdepodobnosťou povedie k pozastaveniu dodávok ruského plynu cez Ukrajinu, čo ešte viac zhorší energetickú, a tým aj hospodársku situáciu nielen na Slovensku.

Autor: Lukáš Kovanda, PhD., hlavný ekonóm, Trinity Bank

 

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist