Slovensko má vyššiu infláciu ako Česká republika

Slovensko má vyššiu infláciu … 14. jún 2023 13:42   Makroekonomika   Trinity Bank

Slovensko má vyššiu ročnú mieru inflácie ako Česká republika a podľa agentúry Bloomberg bude mať výrazne vyššiu infláciu v priebehu tohto roka a v rokoch 2024 a 2025. Kvôli prijatiu eura nemôže Slovensko účinnejšie bojovať proti inflácii.

Podľa dnes zverejnených údajov dosiahla inflácia na Slovensku v máji 11,9 %, zatiaľ čo v Českej republike to bolo len 11,1 %. V oboch krajinách však inflácia klesá (pozri graf agentúry Bloomberg nižšie).

Očakáva sa však, že slovenská inflácia bude v tomto roku a v nasledujúcich dvoch rokoch citeľne vyššia ako česká. Podľa prognózy zostavenej agentúrou Bloomberg na základe mediánu viacerých odhadov medzinárodných finančných inštitúcií by mala inflácia na Slovensku v tomto roku dosiahnuť 11,3 %, v budúcom roku 5,4 % a v roku 2025 3,8 %. Podľa rovnakého odhadu bude česká inflácia v uvedených rokoch 10,9 %, 2,8 % a napokon 2,3 %.

Medzinárodné inštitúcie teda predpokladajú, že Česko má pred sebou viac rokov, počas ktorých bude - tak ako už teraz - vykazovať nižšiu infláciu ako Slovensko. Súvisí to najmä s obmedzenejšími možnosťami slovenskej ekonomiky čeliť dlhotrvajúcej vyššej inflácii. Predovšetkým však Slovensko na rozdiel od Českej republiky nemá nezávislú menovú politiku. Tú stratilo vstupom do eurozóny. Ak by nebolo členom eurozóny, mohlo by si stanoviť základné úrokové sadzby na vyššej úrovni, a tak - podobne ako Česká republika - účinnejšie bojovať proti inflácii.

Kritici, ktorí v súčasnosti poukazujú na to, že boj Českej národnej banky proti inflácii je neúčinný, musia teraz buď prehodnotiť tento postoj, alebo začať hovoriť, že boj Európskej centrálnej banky proti inflácii - prinajmenšom v krajinách ako Slovensko - je tiež neúčinný. ECB si nemôže dovoliť stanoviť vyššie úrokové sadzby, pretože by to ohrozilo udržateľnosť verejných financií, najmä v tzv. južnom krídle eurozóny na čele s Talianskom.

Autor: Lukáš Kovanda, Ph.D. (Hlavný ekonóm, Trinity Bank)

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist