Švédsko včera poslalo sadzby nadol, Spojené kráľovstvo a Poľsko ich dnes držia

Švédsko včera poslalo sadzby … 9. máj 2024 08:53   Kurzy mien   ČSOB-Dealing

Riksbank začala cyklus znižovania sadzieb znížením zo 4,00 % na 3,75 %.

Švédska centrálna banka sa včera stala po švajčiarskej centrálnej banke len druhou menovou autoritou vo vyspelom svete, ktorá v tomto hospodárskom cykle znížila úrokové sadzby. Hlavná úroková sadzba Riksbank bola znížená o 25 bázických bodov, čím sa dnes dostala na úroveň 3,75 %.

Pripomeňme, že švédska inflácia je blízko cieľa, zatiaľ čo hospodárska aktivita je slabá, čo centrálnej banke umožňuje uplatňovať menej reštriktívnu menovú politiku. Ak sa priaznivý výhľad vývoja inflácie udrží, očakáva sa, že hlavná úroková sadzba bude v druhej polovici roka znížená ešte dvakrát. Postupné znižovanie je vzhľadom na neistotu spojenú s výhľadom opodstatnené. Dodajme teda, že v súčasnosti peňažné trhy diskontujú ďalšie zníženie sadzieb o 25 bázických bodov na augustové zasadanie.

 

Dnes bude pokračovať prehliadka centrálnych bánk v Európe, konkrétne v Spojenom kráľovstve a Poľsku. V prípade týchto krajín sa však sadzby meniť nebudú (ako napríklad včera v Nórsku). Dispozícia vedenia Bank of England a poľskej NBP je však veľmi odlišná. Zatiaľ čo vedenie BoE pravdepodobne pripraví trh na možné júnové zníženie sadzieb, od Výboru pre menovú politiku v Poľsku sa nič také očakávať nedá. Oficiálne úrokové sadzby v Poľsku sú pritom v súčasnosti vyššie ako v Spojenom kráľovstve (5,75 % oproti 5,25 %), zatiaľ čo ročná miera inflácie je nižšia (2,4 % oproti 3,2 %). Nie je teda náhoda, že hroziace holubičie chúťky Bank of England sú na devízových trhoch oceňované oslabujúcou librou, zatiaľ čo zlotý je vďaka jastrabiemu postoju NBP pevný ako skala.

 

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist