Svetová ekonomika sa v budúcom roku spomalí v dôsledku vyššej inflácie

Svetová ekonomika sa v … 21. október 2022 11:17   Makroekonomika   ČNB

Žiaľ, čo sa týka vojny na Ukrajine, stále nevidíme svetlo na konci tunela. Ruské bombardovanie ukrajinských miest v odvete za zásah Kerčského mosta ešte viac vystupňovalo napätie, čo v kontexte nefunkčného a poškodeného plynovodu Nord Stream a objavenia netesností v severnej vetve ropovodu Družba zvyšuje energetickú neistotu a nervozitu na finančných trhoch.

Svetová ekonomika v budúcom roku spomalí svoj rast v dôsledku vyššej inflácie. Medzinárodný menový fond vo svojej jesennej prognóze znížil výhľad rastu svetového hospodárstva na budúci rok na 2,7 %. Pokles je obzvlášť výrazný vo vyspelých krajinách, ktoré v budúcom roku porastú len o 1,1 %, pričom niektoré európske ekonomiky sa nevyhnú ani recesii (Nemecko, Taliansko). Rozvíjajúce sa ekonomiky podporia globálny rast na úrovni 3,7 %.

MMF vidí príčiny tohto vývoja v hospodárskom vplyve ruskej invázie na Ukrajinu, sprísnení menovej politiky centrálnych bánk a energetickej kríze, ktorá postihla najmä Európu. Tu sa medzi ekonómami zvyšujú obavy, že boj proti energetickej kríze by mohol v dôsledku masívnej daňovej podpory prerásť do dlhovej krízy, hoci sa druhým dychom dodáva, že mnohé fiškálne opatrenia by sa mali financovať dočasným zdanením odvetví, ktoré profitujú z tejto situácie.

Očakáva sa, že celosvetová inflácia bude v tomto roku v priemere 9,5 % a do roku 2024 klesne na 4,1 %.

Kľúčové centrálne banky budú ďalej sprísňovať menovú politiku. Rezonuje názor Fedu, že inflácia zostáva neprimerane vysoko nad 2-% inflačným cieľom, čo ohrozuje ukotvenie inflačných očakávaní. Popri tom sa však ozývajú aj hlasy, že tempo zvyšovania sadzieb v eurozóne by malo zohľadňovať očakávaný slabý hospodársky rast.

Predstavitelia ECB potvrdili jastrabiu politiku a výrazné zvýšenie sadzieb na najbližšom zasadnutí. Bank of England okrem menovopolitických dilem musela zaviesť ďalšie opatrenia na podporu finančnej stability, ktorá bola ohrozená po ohlásení daňovej reformy novej vlády.

Zdroj: ČNB, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist