Taliansko chce zaviesť dvojitú menu. Hrozia mu kvôli tomu obrovské sankcie

Taliansko chce zaviesť dvojitú … 18. jún 2019 11:47   Investovanie   TNBiz

Taliansko zvažuje vedľa eura zavedenie aj vlastnej meny.

Podľa priaznivcov návrhu by to mohlo vyriešiť hlbokú finančnú krízu, v ktorej je krajina už dlhé roky.

Talianska vláda ale po zverejnení návrhu narazila na inštitúcie EÚ, ktoré by na krajinu uvalili obrovské sankcie.

Taliansko je najzadlženejšiou krajinou EU. A podľa tamojších zákonodarcov by jej mohol z finančnej krízy pomôcť práve projekt zvaný „mini-BOT“, ktorý by zaviedol paralelnú menu k euru.

Hlavným zástancom návrhu je vicepremiér a predseda populistickej strany Liga Severu, Matteo Salvini.

Malo by ísť o menu vo forme dlhopisov s nízkou nominálnou hodnotou, ktorá by slúžila Taliansku pre splatenie dlhov firmám a domácnostiam. Následne by sa mena mohla predávať ako platidlo určené na platenie daní, preplácanie sociálnych dávok alebo nákup tovaru a služieb od štátnych firiem.

Taliansko však so svojím návrhom naráža na orgány Európskej únie. Podľa webu CNBC je jednoznačne proti Európska centrálna banka - podľa tej je návrh dokonca ilegálny a mohol by poškodiť rozvrhnutie európskeho rozpočtu.

Preto by na Taliansko v prípade odsúhlasenia návrhu mohli byť uvalené veľké sankcie, ktoré by podľa kritikov dostali krajinu ešte do hlbšej finančnej krízy, než v ktorej sa nachádza teraz. Bola by totiž „odstrihnutá“ od systému Target 2, ktorý prepája banky v eurozóne, píše iDnes.cz, čo by vyvolalo ekonomickú hystériu.

Už teraz je Taliansko s Európskou úniou v spore kvôli financiám, návrh preto ešte priostril vzťahy a reálne by mohlo hroziť, že krajina úplne opustí eurozónu a vyvolá tým paniku v už aj tak krehkej ekonomike Európskej únie. A presne to by podľa webu Forbes teoreticky mohol byť cieľ talianskych vládnucich strán.

Zdroj: TNBiz, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist