Turecké akcie a mena prudko klesajú, krajina čelí menovej kríze

Turecké akcie a mena … 15. máj 2023 11:22   Kurzy mien   kurzy.cz

Turecké akcie a mena prudko klesajú. Trhy sú vystrašené neočakávaným úspechom Erdogana a neistotou pred druhým kolom prezidentských volieb, krajina čelí menovej kríze.

Hlavný turecký akciový index dnes po otvorení miestnej burzy hlboko klesol, a to o sedem percent. Obchodovanie muselo byť dnes ráno na určitý čas prerušené pre výrazný pokles. V súčasnosti sa však už opäť obchoduje. Oslabuje sa však aj turecká mena, líra, a to napriek tomu, že štátne banky krajiny intervenujú v mene jej podpory; kurz sa tak udržiava na úrovni približne 19,65 líry za dolár. 

Turecké trhy sa takto otriasajú v dôsledku pomerne nečakane silného úspechu súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Hoci sa mu cez víkend v prvom kole volieb tesne nepodarilo získať viac ako 50 % hlasov potrebných na víťazstvo, jeho zisk viac ako 49 % hlasov je lepším výsledkom, než naznačovali predvolebné prieskumy.

Erdoganov úhlavný rival Kemal Kiličdaroglu si podľa aktuálneho sčítania zabezpečil 45 percent hlasov. Hoci Erdogan môže ešte vyhrať prvé kolo, keďže ešte neboli spočítané všetky hlasy, trhy sa už pripravujú na oveľa pravdepodobnejší scenár dvoch týždňov neistoty pred druhým kolom.

V ňom bude rozhodujúce zistiť, ku ktorému z týchto kandidátov sa priklonia voliči, ktorí teraz cez víkend zverili svoj hlas ďalšiemu uchádzačovi o prezidentský úrad Sinanovi Oganovi. Ten získal 5,2 percenta hlasov a do druhého kola nepostúpi.

Ogan včera vystúpil proti Erdoganovej nekonvenčnej hospodárskej politike. Zdržal sa však vyjadrenia podpory niektorému z ďalších dvoch kandidátov.

Práve Erdoganova hospodárska politika, tzv. erdoganomika, bude pravdepodobne hlavným predmetom boja pred druhým kolom. Kiličdaroglu sľubuje nápravu vzťahov so Západom a návrat k ortodoxnej hospodárskej politike. Erdoganov nekonvenčný prístup spočíva najmä vo zvláštnom názore, ktorý nemá veľkú oporu v ekonomickej teórii, že liekom na infláciu je znižovanie úrokových sadzieb centrálnou bankou.

Od roku 2018, keď Erdogan začal praktizovať svoj neortodoxný prístup a odkedy si vyberá a prepúšťa aj šéfov tureckej centrálnej banky na základe miery ich angažovanosti v tejto "erdoganomike", je líra pod trvalým tlakom na znehodnocovanie.

Dlhodobé oslabovanie líry predstavuje výrazný inflačný tlak, ktorý znižuje kúpnu silu miestneho obyvateľstva, a preto najmä mestskí voliči strácajú s Erdoganom trpezlivosť. Zatiaľ však zjavne nestratil svoje politické šance.

Trhy sa teda teraz musia zmieriť s tým, že Erdogan môže byť prezidentom aj ďalších päť rokov. Pokračovanie "erdoganomiky", ku ktorému by v takomto prípade s najväčšou pravdepodobnosťou došlo, by ešte viac vyčerpalo devízové rezervy Turecka, keďže pri stále nedostatočnej intenzite sprísňovania menovej politiky by Turecko muselo intervenovať na podporu svojej meny a zmiernenie inflačných tlakov v krajine.

V prípade Erdoganovho víťazstva tak krajine reálne hrozí menová kríza a hospodársky rozvrat, čo by malo spomínaný nepriaznivý vplyv na miestne akcie.     

Autor: 

Lukáš Kovanda, PhD. (Hlavný ekonóm, Trinity Bank)

 

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist