Úpadok hospodárstva eurozóny

Úpadok hospodárstva eurozóny 24. august 2022 10:35   Makroekonomika   ČSOB-Dealing

Na rozdiel od Spojených štátov sa eurozóne v prvej polovici roka podarilo vyhnúť (technickej) recesii, ale v druhej polovici roka bolo viditeľné spomalenie dynamiky rastu. Včera zverejnený súhrnný index nákupných manažérov (PMI) za krajiny eurozóny skončil v auguste tiež pod úrovňou 50, čo signalizuje pokles hospodárskej aktivity v treťom štvrťroku.

Zhoršujúca sa nálada sa prejavuje najmä v priemyselnej výrobe, kde tempo výrobnej aktivity klesá už siedmy mesiac po sebe a v auguste bolo dokonca najnižšie za posledných 26 mesiacov (49,7). Slabšia výkonnosť priemyslu, ktorú v rámci eurozóny ťahá nadol najmä Nemecko, je spôsobená predovšetkým slabnúcim dopytom, čo naznačuje pokles nových objednávok v kombinácii s rastom zásob. Hoci sa tlak na náklady opäť mierne zmiernil, pri pohľade na absurdne vysoké ceny elektriny a plynu nemožno očakávať výrazný obrat trendu.

V sektore služieb sa medzitým ešte stále prejavuje vplyv postpandemického boomu, ale nižší dopyt sa prejavil aj v ďalšom zhoršení sentimentu (50,2). V najbližších mesiacoch možno pritom očakávať ďalšiu korekciu smerom nadol vzhľadom na rekordne nízku náladu európskych spotrebiteľov, ktorá odráža silnú inflačnú búrku, resp. prudký pokles reálnych príjmov a všeobecnú neistotu, ktorá bude tlmiť spotrebiteľský apetít.

Celkovo možno konštatovať, že hospodárstvo eurozóny sa nachádza v útlme a vzhľadom na súčasné dianie na trhoch s energiou sa pravdepodobne do konca roka dostane pod ešte väčší tlak. To vytvára nepríjemnú dilemu pre ECB, ktorá čelí bezprecedentne silným inflačným tlakom. Centrálna banka zatiaľ uprednostňuje boj proti inflácii a očakáva sa, že v septembri opäť zvýši úrokové sadzby (minimálne) o 50 bázických bodov, pričom ďalšie sprísňovanie menovej politiky je v pláne do konca roka. Manévrovací priestor sa však vzhľadom na spomaľujúcu sa alebo klesajúcu ekonomiku výrazne zmenší, a preto vôbec nie je isté, či ECB v tomto cykle zvyšovania sadzieb dosiahne aspoň neutrálnu úroveň okolo 1,5 %.

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist