USA - HDP v 1. štvrťroku vzrástol o 1,6 %. Trh očakával 2,4 %. Vo 4Q23 to bolo 3,4 %

USA - HDP v … 25. apríl 2024 15:55   Makroekonomika   kurzy.cz

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že HDP najväčšej svetovej ekonomiky rástol v 1. štvrťroku ročným tempom 1,6 %.
Trh očakával rast na úrovni 2,4 % v porovnaní s 3,4 % vo 4. štvrťroku minulého roka.

Spotrebiteľské výdavky, ktoré sú kľúčovou položkou rastu HDP, vzrástli v 1. štvrťroku o 2,5 % v porovnaní s 3,3-percentným rastom v 4. štvrťroku 23. Rast HDP podporili investície do fixných aktív a infraštruktúry a vládne výdavky na národnej aj miestnej úrovni. K spomaleniu rastu prispel najmä pokles súkromných investícií do zásob a rast dovozu.

Index výdavkov na osobnú spotrebu PCE, ktorý je Fedom preferovaným meradlom inflácie, v 1. štvrťroku vzrástol o 3,4 %, čo predstavuje najväčší nárast za posledný rok. Jadrový index PCE, ktorý nezahŕňa vplyv volatilných cien energií a potravín, sa v 1. štvrťroku zvýšil o 3,7 %, čo je stále výrazne nad dlhodobým cieľom Fedu na úrovni 2 %.

Výnosy štátnych dlhopisov na správu reagovali rastom. Výnos kľúčových "desiatok" sa posunul na 4,69 %.

Akciové trhy reagovali na správu negatívne. Kombinácia pomalšieho hospodárskeho rastu s nezmiernenou alebo dokonca opätovne rastúcou infláciou sa považuje za negatívnu kombináciu. 

Kľúčová sadzba Fedu je v súčasnosti na úrovni 5,25 - 5,5 %, čo je 23-ročné maximum.
Na tejto úrovni sa nachádza od júla 2023. Ešte pomerne nedávno sa odhadovalo, že Fed začne znižovať sadzby na júnovom zasadaní Výboru pre menovú politiku a do konca roka ich zníži trikrát. Tieto očakávania sa za posledné 2 týždne v podstate "vyparili" a v súčasnosti trh verí v prvé zníženie sadzieb na septembrovom zasadaní s tým, že do konca roka dôjde maximálne k jednému ďalšiemu zníženiu alebo k žiadnym ďalším zmenám sadzieb.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist