Volvo postaví na Slovensku továreň na elektromobily za 1,2 miliardy eur

Volvo postaví na Slovensku … 13. júl 2022 15:05   Ekonomika   Viaceré

Švédska automobilka Volvo Cars postaví na východnom Slovensku závod na výrobu elektromobilov. Investície dosiahnu celkovú výšku 1,2 miliardy EUR, z čoho pätinu má tvoriť štátna podpora. Volvo sa tak stane piatou automobilkou, ktorá bude mať na Slovensku svoj závod. Už teraz je najväčším výrobcom automobilov na svete v prepočte na obyvateľa a tento krok ešte viac posilňuje jej postavenie globálnej automobilovej veľmoci.

Automobilový priemysel na Slovensku vytvára 12 % HDP a celkovo zamestnáva 250 000 pracovníkov. 

Volvo bude pri Košiciach vyrábať len elektromobily. Nový výrobný závod spoločnosti Volvo Cars sa bude nachádzať v strategickom parku Valaliky pri Košiciach na východnom Slovensku. Začiatok výstavby košického závodu je naplánovaný na rok 2023, pričom inštalácia zariadení a výrobných liniek sa očakáva v priebehu roka 2024. Spoločnosť by mala začať s hromadnou výrobou v novom závode v roku 2026. Veľkým plusom tejto lokality je, že tento priemyselný park naďalej ponúka priestor na ďalší rast a rozširovanie.

Ročná kapacita nového výrobného závodu bude 250 000 elektrických vozidiel. Očakáva sa vytvorenie až 13 000 nových pracovných miest, pričom v samotnom závode bude pracovať 3 300 ľudí. Spoločnosť Volvo investuje na Slovensku v rokoch 2023 až 2027 takmer 2 miliardy eur. Spoločnosť Volvo Cars vyhlásila potrebu nových výrobných kapacít minulý rok. Továreň na Slovensku bude prvým novým závodom spoločnosti Volvo Cars v Európe od roku 1965. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Volvo Cars Jima Rowana tento plán dokonale zapadá do koncepcie automobilky stať sa do roku 2030 značkou s čisto elektrickou mobilitou a zároveň podporuje expanziu značky na európskom trhu.

SLOVENSKO JE VEĽKORYSÉ, STIMULY TIEŽ ROZHODLI
Podľa premiéra Eduarda Hegera je nový závod Volvo Cars pre Slovensko dôležitý z dvoch dôvodov. Po prvé, bude postavená na východnom Slovensku, čo výrazne zlepší sociálnu a hospodársku situáciu v regióne. Okrem toho sa v závode budú vyrábať výlučne elektromobily, čo ponúka slovenskému priemyslu perspektívu konkurencieschopnosti v novej ekologickej ére. Slovenská vláda sa bude na investícii podieľať aj priamou pomocou. Očakáva sa, že to bude približne jedna pätina celkovej sumy, t. j. 267 miliónov EUR. Ďalších 123 miliónov EUR sa vynaloží na prípravu strategického parku. Štát tak do novej automobilky investuje celkovo takmer 400 miliónov eur.

V posledných rokoch smerovali veľké investície na Slovensku najmä na západ krajiny. Automobily na Slovensku v súčasnosti vyrábajú spoločnosti Jaguar Land Rover, Kia, Stellantis a Volkswagen. Príchodom spoločnosti Volvo Cars sa význam automobilového priemyslu pre hospodárstvo krajiny ešte zvýši.

Autor: Moderní ekonomická diplomacie - Petr Darmovzal (ekonomický diplomat, Veľvyslanectvo Českej republiky v Bratislave)

 

Zdroj: Viaceré, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist