Zlato vymazáva nočné rekordy

Zlato vymazáva nočné rekordy 4. december 2023 18:03   Komodity   XTB Online Trading


Zlato sa v piatok vyšplhalo na nové rekordné maximum a zisky pokračovali aj cez víkend, keď vzácny kov po začiatku obchodovania na trhu s futures v novom týždni prudko vzrástol. Cena v jednom momente vzrástla o viac ako 3,5 % a nakrátko sa obchodovala v blízkosti hranice 2 150 USD za uncu. K rastu prispeli rastúce očakávania skorého zníženia sadzieb a tiež zisky na trhu s americkými dlhopismi (pokles výnosov). Všetky dnešné zisky zlata sa však vymazali a vzácny kov sa v súčasnosti obchoduje na nižších úrovniach.

Zlato začalo zisky vymazávať, keď začali ustupovať dlhopisy. Výnosy 10-ročných amerických štátnych dlhopisov sa pohybujú v blízkosti 4,24 %, čo je približne 5 bázických bodov nad piatkovou zatváracou hodnotou. Príbeh, ktorý stojí za pohybom nahor, sa však nemení, pričom ďalším krokom bude skôr zníženie sadzieb Fedu ako ich ďalšie zvýšenie. Peňažné trhy plne oceňujú prvé zníženie sadzieb o 25 bázických bodov na zasadnutí FOMC v máji 2024, ale oceňovanie zasadnutia v marci 2024 už naznačuje viac ako 50 % pravdepodobnosť, že k takémuto kroku dôjde na konci prvého štvrťroka.

Peňažné trhy plne počítajú so znížením sadzieb o 25 bázických bodov na májovom zasadnutí Fedu a zároveň vidia viac ako 50 % šancu na zníženie sadzieb už v marci 2024. Zdroj: ČNB a Bloomberg Finance LP

Pri pohľade na týždenný graf zlata (W1) vidíme, že cena dnes vystrelila nad oblasť rezistencie 2070 USD, neskôr však všetky zisky vymazala. V dôsledku toho môžeme na týždennom intervale vidieť vytváranie formácie náhrobnej sviečky doji. Takáto formácia naznačuje možnosť medvedieho obratu na trhu. Vzhľadom na to, že sa nakreslila v dôležitej zóne rezistencie, vyznačenej predchádzajúcimi historickými maximami, obchodníci by mali pozorne sledovať, ako sa zlatu bude tento týždeň dariť. Ukončenie týždňa pod súčasnými úrovňami môže viesť k vykresleniu medvedej sviečkovej formácie, ktorá sa považuje za spoľahlivejší predpovedný faktor medvedieho obratu trendu ako formácia doji sviečok. Ak dôjde k obratu a cena sa začne sťahovať späť, prvú významnú zónu podpory, ktorú treba sledovať, možno nájsť v oblasti 1925 USD/uncu. Psychologická oblasť 2000 USD môže tiež ponúknuť určitý krátkodobý support.

Zdroj: XTB Online Trading, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist