7 dní s českou korunou - Aktualizovaná predpoveď výmenného kurzu EUR/CZK

7 dní s českou … 28. november 2022 15:11   Kurzy mien   Raiffeisenbank a.s.

 

Koruna mala za sebou ďalší relatívne pokojný týždeň, pričom absencia významnejších domácich a svetových ekonomických správ prispela k menej volatilnému vývoju. Azda najpozoruhodnejšia bola informácia japonskej investičnej banky Nomura, ktorá vydala varovanie, že Česká republika patrí medzi 7 krajín, ktorým v budúcom roku hrozí menová kríza. 
Poplach však vyvolal skôr "novinársky trh" ako finančný trh a kurz koruny prešiel informáciou prakticky bez reakcie. Správa spoločnosti Nomura vychádza z hodnotenia ôsmich vybraných ukazovateľov a výsledok príliš nezohľadňuje celkový hospodársky kontext. Napríklad devízové rezervy síce klesli (v indexe sú hodnotené negatívne), ale ich súčasný, stále značný objem naďalej odrádza od špekulácií voči korunám, ktoré sú čo i len vzdialene podobné tým z roku 1997. Napriek tomu správa Nomury predstavuje oprávnene zdvihnutý prst nad dvojitým deficitom Českej republiky, keď bežný účet platobnej bilancie je v deficite najmä kvôli drahým dovozom a spolu s ním aj deficity štátneho rozpočtu končia hlboko v červených číslach, a to aj vo výhľade na niekoľko nasledujúcich rokov. O tom, že situácia je stabilná, musí trhy presvedčiť nielen ČNB prostredníctvom menovej politiky, ale aj vláda, ktorá musí stanoviť jasný smer ďalších škrtov v štátnych financiách. Ak niektorá zo strán hospodárskej politiky v tomto úsilí poľaví (skoršie zníženie sadzieb, rezignácia na riešenie štrukturálneho salda...), tlak na korunu môže opäť zosilnieť. V momente, keď zlyhá prevencia a investori a špekulanti vycítia slabosť a vidia priestor na výrazné oslabenie koruny, je riešenie problému už veľmi nákladné, minimálne z hľadiska dopadu na reálnu ekonomiku. Prevencia je preto v súčasnej situácii absolútne nevyhnutná a je najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť čiernym scenárom.

Vzhľadom na najnovšie kľúčové ekonomické údaje a očakávaný budúci vývoj sme aktualizovali našu prognózu ďalšieho vývoja kurzu EUR/CZK. Fundamenty naďalej hovoria skôr v prospech postupného oslabovania, aj keď menej výrazného, ako predpokladá napríklad prognóza ČNB (pozri graf vľavo dole v odkaze nižšie). Okrem celkového ekonomického poklesu bude v neprospech koruny pôsobiť aj perspektíva klesajúceho úrokového diferenciálu. Zatiaľ čo FED bude pokračovať vo zvyšovaní sadzieb smerom k 5 % a sprísňovanie sa očakáva aj od ECB, ČNB môže začať diskutovať o budúcom znížení sadzieb (očakávame 3Q23, dovtedy stabilita na úrovni 7 %). Z hľadiska čísel vidíme kurz koruny na konci tohto roka okolo 24,50 EUR/CZK a na konci roka 2023 okolo 24,70 EUR/CZK. Na cestu dlhodobého zhodnocovania by sa mal vrátiť až začiatkom roka 2024 spolu so širším hospodárskym oživením a vyhliadkou na zníženie sadzieb zo strany hlavných svetových centrálnych bánk.


Autor: Mgr. Helena Horská, hlavná ekonómka

Tím ekonomického výskumu Raiffeisenbank a.s. 

Zdroj: Raiffeisenbank a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist