Cena plynu klesá, ale ešte nie je vyhrané

Cena plynu klesá, ale … 2. november 2022 13:01   Komodity   ČSOB-Dealing

 

V poslednom čase sa v správach objavujú titulky oslavujúce výrazný pokles cien plynu v Európe. Pokles je spôsobený dvoma hlavnými faktormi. Na strane spotreby sú úspory, ktoré sú navyše podporené veľmi teplým začiatkom jesene. Pokiaľ ide o ponuku, rýchle dopĺňanie zásob pomáha znižovať ceny a prekonáva dokonca aj pôvodne ambiciózne európske plány. V severozápadnej Európe, ktorá je pre zmluvu TTF obzvlášť dôležitá, je naplnených viac ako 95 % skladovacej kapacity. A práve kombinácia relatívne nízkej spotreby a relatívne vysokej ponuky (t. j. takmer plné zásoby) sa na trhu s nepružnou ponukou a dopytom ukazuje ako učebnica. Konkrétne, plyn je v krátkodobom horizonte lacnejší (deň vopred na približne 34 EUR/MWh z augustového priemeru 230 EUR/MWh).

V tejto súvislosti si pripomeňme napríklad zápornú cenu americkej ropy WTI, ktorá sa v apríli 2020 prepadla do záporného pásma na úroveň okolo mínus 40 USD/barel. Aj keď sa ropa skladuje oveľa lepšie ako plyn, jasne sa ukázalo, čo s cenou v krátkodobom horizonte urobí nedostatok skladovacích kapacít (vtedy na pokraji krízy). Aj skladovacie kapacity možno považovať za nedostatkový tovar a táto skutočnosť poskytuje vysvetlenie zdanlivo nelogického vývoja na trhu s plynom v posledných dňoch či týždňoch.

Ale späť k dlhodobejšiemu príbehu. Ako vždy na komoditných trhoch je dobré pozrieť sa na situáciu v dlhšom kontexte, a ten poskytujú vyššie uvedené kontrakty s dlhšou dobou splatnosti. Hoci ich ceny nemožno považovať za predpovede, aj tak je pri pohľade na ne jasné, že situácia nie je taká ružová a že plynová kríza sa určite neskončila. Ak napríklad porovnáme ceny plynu na rok 2023 (v súčasnosti okolo 130 EUR/MWh), tiež vidíme citeľne nižšie ceny v porovnaní s cenami spred mesiaca (približne o 30 %). Ak sa však vrátime o rok späť, stále sme na štvor- až päťnásobku. Dokonca aj kontrakty na roky 2024 - 2026 (aktuálne v rozmedzí 95 - 30 EUR/MWh) sa obchodujú za troj- až päťnásobok cien, ktoré by sme mohli v týchto rokoch vidieť v súčasnosti.

Posledný vývoj preto možno chápať aj tak, že pokiaľ ide o plyn, na budúcu zimu (2023/2024), keď už pravdepodobne nebudeme môcť počítať s tým, že zásobníky sa naplnia plynom z Ruska, môže byť pre Európu väčšia výzva ako tento rok. Na druhej strane sa elasticita dopytu v čase zvyšuje. V preklade do slovenčiny to znamená, že máme ďalší rok na to, aby sme sa vyrovnali s novou realitou na trhoch s energiou.

 

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist