Cena plynu klesla pod 50 EUR/MWh, Európa má zrejme najhoršie obdobie energetickej krízy za sebou

Cena plynu klesla pod … 21. február 2023 17:16   Komodity   ČSOB-Dealing

 

Cena zemného plynu v Európe, kedysi jedna z najsledovanejších veličín na finančných trhoch, naďalej vytrvalo klesá. Európsky cenový benchmark TTF prvýkrát od augusta 2021 klesol pod hranicu 50 EUR/MWh, čím vyslal jasný signál, že Európa má to najhoršie z energetickej krízy za sebou.

Tento pozitívny vývoj je spôsobený viacerými faktormi. Na strane dopytu je to vplyv nezvyčajne teplej zimy v kombinácii s úsporami energie alebo zničením dopytu (v dôsledku vysokých cien). Na strane ponuky zohralo úlohu zabezpečenie alternatívnych dodávok, najmä vo forme skvapalneného zemného plynu. Výsledkom je viac než priaznivá situácia, pokiaľ ide o zásoby plynu: zatiaľ čo vlani v tomto čase boli zásobníky EÚ naplnené len na 33 %, tento rok sú naplnené dvakrát viac, čo je výrazne nad dlhodobým priemerom.

A to je dobrá správa nielen pre zvyšok tejto zimy, ale najmä pre zimu 2023/2024, keďže tradičné letné plnenie zásobníkov sa začne z veľmi pohodlnej pozície. Nadnormálne plnenie zásobníkov, ktoré slúžia ako poistka proti prípadným výpadkom dodávok, je jedným z hlavných argumentov, prečo by sa extrémne napätie z minulého roka, keď cena zemného plynu dosiahla až 300 EUR/MWh, nemalo opakovať.

Na druhej strane, ani pokračovanie poklesu cien plynu smerom k úrovni 15 - 20 EUR/MWh, na ktorú boli európski spotrebitelia a priemysel zvyknutí v poslednom desaťročí, sa v súčasnosti nezdá pravdepodobné. Je to prinajmenšom z dvoch dôvodov; po prvé, lacný plyn by znamenal oživenie značnej časti dopytu. Práve jeho zničenie prostredníctvom vysokých cien bolo nevyhnutné na obnovenie rovnováhy na trhu v situácii, keď Európa nebola schopná plne nahradiť ruské dodávky, ako tomu bolo doteraz.

Po druhé, Európa si bude musieť zachovať konkurencieschopnosť na trhu s LNG, z ktorého v súčasnosti odoberá viac ako dve pätiny svojich dodávok. Platí to najmä vo vzťahu k ázijským krajinám, ktorých referenčná cena JKM je v súčasnosti vyššia ako európska TTF. Okrem toho môže situáciu z európskeho hľadiska ešte viac skomplikovať návrat Číny na trh s LNG po úplnom otvorení jej hospodárstva. Priestor pre prudký alebo trvalý pokles cien plynu sa tak zdá byť relatívne obmedzený, ale neistota ohľadom budúceho vývoja cien zostáva obrovská.

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist