ECB je v komplikovanej situácii, každá krajina EÚ by potrebovala iné sadzby. Preto prišla s novým TPI.

ECB je v komplikovanej … 22. júl 2022 14:35   Kurzy mien   Research

ECB zvýšila úrokovú sadzbu z -0,5 % na 0,0 % a uviedla, že "na nadchádzajúcich zasadnutiach Rady guvernérov bude vhodné pokračovať v návrate úrokových sadzieb na normálnu úroveň".
K zvýšeniu dochádza po 11 rokoch. Pamätníci si spomenú, že zvýšenie sadzieb pred 11 rokmi bolo chybou (predčasnou horlivosťou), ktorú ECB čoskoro napravila rýchlym znížením. Tentoraz bojuje proti inflačným a dopytovým tlakom a pravdepodobne bude pokračovať vo zvyšovaní: finančné trhy očakávajú ďalšie zvýšenie sadzieb o 50 bodov v septembri a depozitnú sadzbu ECB nad jedno percento do konca roka.

To, čo môže ECB spomaliť, je samozrejme hlbšia recesia spôsobená napríklad zastavením dodávok plynu z Ruska. Spoločnosť Nordstream začala včera účtovať poplatky, takže toto riziko je zatiaľ odložené.

Ak by sa ECB riadila jednoduchým Taylorovým pravidlom, ktoré hovorí, kde by sa mali sadzby nachádzať vzhľadom na infláciu a produkčnú medzeru, sadzby by už rýchlo smerovali k dvom percentám. Rozhodovanie ECB komplikuje skutočnosť, že HMÚ je súborom relatívne rôznorodých krajín, v ktorých môžu byť priemerné hodnoty zavádzajúce. Írsko by potrebovalo sadzby na úrovni 10 %, Holandsko na úrovni 3 %, ale Španielsko, Portugalsko a Grécko by potrebovali záporné sadzby.

Okrem iného aj preto ECB včera predstavila TPI = Transmission Protection Instrument. V tlačovej správe sa uvádza, že "Rada guvernérov dospela k záveru, že vytvorenie TPI je nevyhnutné na podporu účinnej transmisie menovej politiky. Keďže Rada guvernérov pokračuje v normalizácii menovej politiky, TPI zabezpečí najmä plynulý prenos nastavenia menovej politiky do všetkých krajín eurozóny. TPI doplní súbor nástrojov Rady guvernérov a v prípade potreby ho bude možné aktivovať s cieľom čeliť nežiaducej, neusporiadanej dynamike trhu, ktorá by vážne ohrozila transmisiu menovej politiky v eurozóne. Rozsah nákupov v rámci TPI závisí od závažnosti rizík, ktorým čelí transmisia menovej politiky. Nákupy nie sú vopred obmedzené. Prvou obrannou líniou proti rizikám súvisiacim s pandémiou pre mechanizmus prenosu zostáva flexibilita reinvestovania súm splatených v rámci portfólia programu núdzového nákupu aktív v prípade pandémie (PEPP)."

Podstatou TPI bude zabrániť príliš veľkému rozpätiu výnosov štátnych dlhopisov v prípade krajín, ktoré by práve potrebovali nižšie úrokové sadzby. Grécka alebo talianska vláda v súčasnosti platí za 10-ročné dlhopisy o viac ako 230 bodov viac ako Nemecko.

Odporca takéhoto programu správne povie, že musia platiť podstatne viac, pretože sú predlžené a tieto krajiny majú menšiu istotu, že budú schopné splácať svoje záväzky. Vyššie výnosy teda odrážajú vyššie riziko.

Zástancovia programu budú argumentovať práve tým, že príliš vysoké sadzby pre krajiny, ktoré naopak potrebujú záporné sadzby, spôsobia recesiu, nezamestnanosť a pád inflácie. Program, ktorý sa snaží zohľadniť rôznorodosť krajín, je teda v poriadku.

Každopádne nevieme, aká úroveň rozšírenia alebo výnosov spustí tento program, a jeho hlavná palebná sila spočíva v tvrdení, že je neobmedzený.

David Navrátil (Česká spořitelna)

Zdroj: Research, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist