Prečo euro oslabuje a mohla by ho ECB zachrániť?

Prečo euro oslabuje a … 15. júl 2022 15:40   Kurzy mien   Roklen24

Kľúčové body

1. Euro voči doláru nakrátko oslabilo pod paritu, pričom riziká boli na strane slabšej európskej meny.
2. ECB by mohla zastaviť oslabovanie eura, ale na intervenciu zatiaľ nevsádzame.
3. Tradičné naviazanie koruny na euro zaniklo v dôsledku intervencií ČNB.

Za oslabením eura voči doláru na najslabšiu úroveň za posledných dvadsať rokov stojí kombinácia faktorov na strane eura a dolára. Na strane eura je to najmä zhoršený výhľad európskeho hospodárstva, ktorému hrozí prepad do recesie. Súvisí to najmä s rastúcimi nákladmi na energie, keď hrozí zastavenie dodávok ruského zemného plynu. Silný dopyt po dolári vyplýva nielen z úrokového diferenciálu, ale predovšetkým z charakteru americkej meny ako bezpečného prístavu, ku ktorému sa účastníci trhu uchyľujú v čase hroziacej globálnej recesie.

Znehodnocovanie eura sa v súčasnosti zastavilo približne na parite s dolárom. Riziká sú však naďalej jednoznačne na strane slabšej európskej meny. Súvisia tak s pretrvávajúcim rizikom európskej recesie, ako aj s možným prehodnotením výhľadu európskych trhových sadzieb. Vzhľadom na historicky rekordnú infláciu sa očakáva prvé zvýšenie sadzieb ECB za viac ako desať rokov. Pred mesiacom eurové peňažné trhy očakávali, že ECB by mohla do konca tohto roka zvýšiť sadzby o viac ako 180 bodov. Teraz revidovala očakávania na približne 130 bodov. Rizikom je ďalší pokles súvisiaci s európskou hospodárskou recesiou, ktorý by mohol ECB výrazne zviazať ruky, pokiaľ ide o normalizáciu úrokových sadzieb.

Straty eura tak nie sú obmedzené. ECB by síce mohla devízovými intervenciami zastaviť oslabovanie európskej meny, a tým aj jej inflačné tlaky. Myslíme si však, že v súčasnosti je to nepravdepodobné. Namiesto aktívnych intervencií na devízovom trhu ECB najprv zvolí cestu verbálnych intervencií a vyšších sadzieb. Až potom, ak by euro naďalej oslabovalo výrazne pod paritu, by sa diskusia mohla presunúť na aktívne nákupy eura. ECB naposledy intervenovala v roku 2011. Vtedy išlo o riadenú intervenciu centrálnych bánk vyspelých krajín v pároch voči japonskému jenu po katastrofe vo Fukušime. Posledná intervencia na páre euro-dolár sa uskutočnila v roku 2000, keď výmenný kurz výrazne oslabil a dostal sa pod úroveň 0,9 dolára za euro.

V súvislosti so špekuláciami o možnej intervencii musíme sledovať nielen vývoj eura voči doláru, ale aj obchodne vážený eurový index. Uverejňuje ho ECB a tvoria ho meny hlavných obchodných partnerov eurozóny. Euro sa v tomto roku voči doláru znehodnotilo o viac ako 11 %. Euro index sa však znehodnotil len o približne 4 %. Domnievame sa, že prah bolesti bude v prípade tohto indexu vyšší, preto zatiaľ nevsádzame na aktívne zásahy centrálnych bánk na podporu eura.

Riziko slabej európskej meny by sa znížilo vyriešením európskej energetickej krízy. Je to však spojené s konfliktom na Ukrajine, ktorého rýchlemu ukončeniu neveríme. Z hľadiska technickej analýzy je dôležitou psychologickou úrovňou parita eura a dolára. V krátkodobom horizonte preto môžeme očakávať pohyb výmenného kurzu do strany. Ďalšie výrazné zhoršenie nálady na svetových trhoch v kontexte recesie potvrdenej mäkkými a tvrdými údajmi by mohlo spoločnú menu ďalej oslabiť.

VÝHĽAD NA DNES
Dolár sa v súčasnosti voči euru obchoduje na stredajšej úrovni 1,0017 EURUSD v internetovej burze RoklenFx, pričom dolárový index je na úrovni 108,66 bodu. Počas dňa sa očakáva, že výmenný kurz EURUSD sa bude pohybovať v rozmedzí od 0,9951 do 1,0135 EURUSD.**

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a neslúži ako investičné odporúčanie podľa zákona č. 256/2004 Z. z. o podnikaní na kapitálovom trhu. Pri príprave tohto článku autor vychádzal z verejne dostupných zdrojov. Roklen Holding a.s. a Roklen360 a.s. nenesú zodpovednosť za prípadné chyby v texte alebo údajoch.

Zdroje: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, CNB, COT, TradingView

 

Zdroj: Roklen24, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist