Problém na obzore - trhy neveria ECB

Problém na obzore - … 10. jún 2019 09:38   Makroekonomika   Patria Finance

ECB sa narastajúce mračná nad globálnou ekonomikou vôbec nepáčia a po vzore Fedu sa pokúsila minulý týždeň otočiť menovo politickým kormidlom a zamieriť späť k znižovaniu sadzieb. Pri pohľade na eurodolár je však jasné, že sa jej manéver príliš nepodaril. Trhy jednoducho ECB neveria, že sa odhodlá k ďalšiemu zníženiu sadzieb a aj ďalší rozjazd QE je podľa nich skôr hudbou vzdialenejšej budúcnosti (pravdepodobne po vymenovaní nového šéfa ECB v októbri). Fed pravdepodobne zareaguje svižnejšie a to okamžite dostupnými konvenčnými zbraňami - úrokovými sadzbami. Novo predpokladáme, že Fed môže v tomto roku preventívne dvakrát znížiť sadzby. Aj trhy preto postupne tlačí na silnejšie euro, čo sa ECB vôbec nepáči ...

Mario Draghi si pritom uvedomuje, že jeho zbrojný arzenál je do značnej miery "vybraný". A preto až prekvapivo odvážne volá do zbrane fiškálnu politiku. Je možné, že po výraznejšie rozpočtové expanzii budú volať aj G20 po svojom stretnutí v tomto týždni. V Európe však vyššie vládne výdavky môžu ekonomike pomôcť iba v prípade, že nová Komisia bude o poznanie flexibilnejšia v interpretácii rozpočtových pravidiel ...

Pomáhať by pritom bolo čomu. Aj keď ECB v poslednej prognóze nijako dramaticky nezhoršila hospodársky výhľad, posledné čísla ukazujú na výraznejšie zošliapnutie brzdového pedála v druhom kvartáli. Najmä v Nemecku podľa posledných aprílových čísel automobilový priemysel stále nezvláda nájsť pevnú pôdu pod nohami a úroveň produkcie ostáva necelých desať percent pod rokom 2018. Všetko tak ukazuje na ďalší (aj keď nie výrazný) pokles nemeckej ekonomiky spôsobený slabým priemyslom ... Čím dlhšie pritom priemysel bude mať problémy, tým väčšia pravdepodobnosť, že zasiahne aj doposiaľ odolnú spotrebu domácností a služieb.

TRHY

CZK a dlhopisy

Obrat k znižovaniu sadzieb hlavných centrálnych bánk vrátane ECB je pre rozvíjajúce sa trhy aj českú korunu ľahko pozitívnou správou. Menový pár sa tak vrátil do blízkosti 25,60 EUR / CZK a môže sa pokúšať svoje zisky rozšíriť.

Forex

Slabá dáta z amerického trhu práce poslala eurodolár bezpečne nad hranicu 1,13. Trh nielenže prakticky naisto počíta, že Fed zníži úroky v júli, ale začal špekulovať dokonca aj na september. Tieto stávky sú však čiastočne motivované obchodnými vojnami a tu je dôležité, že USA zrušili druhú (mexický front) a uvalenie ciel na južného suseda sa nekoná.

Ropa

Ropa Brent nadväzuje na úspešný koniec týždňa a tiež dnes si zatiaľ pripisuje drobné zisky. K rastu cien prispieva najmä pokoj zbraní v americko-mexickom obchodnom konflikte, ktorý ropný trh strašil posledné týždne. Druhý impulz pre rast cien potom dorazil zo strany kartelu OPEC +, ktorý oznámil rámcovú dohodu na ďalšom predĺžení ťažobných škrtov. Na najbližšom zasadnutí (25. a 26. júna) by sa preto mali ladiť "iba" individuálne produkčné kvóty.

Tento týždeň bude na ropnom trhu naozaj nabitý. Už zajtra ponúkne svoju mesačnú analýzu ropného trhu americká EIA, na ktorú vo štvrtok nadviaže OPEC, respektíve v piatok IEA. Ropný trh navyše musí byť v strehu aj s ohľadom na tradičné týždenné štatistiky zásob (utorok API av stredu EIA) a dáta o aktivite amerických producentov (piatok).

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist