Spanilá jazda českej koruny

Spanilá jazda českej koruny 25. január 2023 12:58   Kurzy mien   Česká spořitelna

Za posledné približne tri mesiace koruna voči euru posilnila o tri percentá.

V porovnaní s tým, ako trh vnímal výmenný kurz napríklad ešte na jeseň minulého roka, je to určite pomerne veľké prekvapenie. V tom čase prevládal názor, že na silnejšiu korunu nie sú dôvody a že ani nebudú. 

Čo sa skrýva za zhodnocovaním koruny?

Nikto z nás, samozrejme, nevidí do hláv obchodníkov na devízovom trhu. Dá sa však predpokladať, že posun koruny k silnejším hodnotám pozorovaný v posledných týždňoch je pravdepodobne zmesou dočasného výkyvu (v dôsledku možnej nízkej likvidity po Novom roku) a zásadného posunu k silnejším hodnotám.

Hlavným zásadným faktorom bude pravdepodobne výrazné zlepšenie regionálnych hospodárskych vyhliadok v dôsledku dostatku plynu a klesajúcich cien energií.

Popri tom došlo aj k miernemu posunu v rétorike ČNB smerom k možnosti zvýšenia sadzieb v prípade silných inflačných tlakov spôsobených napríklad vysokými vládnymi výdavkami alebo vysokým rastom miezd. Táto úvaha mohla v mysliach obchodníkov na devízovom trhu nabrať na sile začiatkom januára, keď boli zverejnené údaje o silnom medziročnom raste miezd v priemysle aj v stavebníctve za november minulého roka. Nedávne vyjadrenia niektorých členov bankovej rady naznačujú prinajmenšom možnosť, že sadzby zostanú na súčasnej úrovni podstatne dlhšie, než zatiaľ predpokladá vlastná prognóza ČNB.

Na druhej strane však porovnanie napríklad jednoročných trhových úrokových sadzieb (IRS) eura a koruny naznačuje len to, že predchádzajúci niekoľkomesačný pokles očakávanej výnosovej atraktivity českej koruny sa skončil, nie že by sa zmenil na rast.

Ďalším zásadným faktorom môže byť trend českých firiem požičiavať si v posledných mesiacoch prevažne v eurách a z toho vyplývajúce posilnenie dopytu podnikov po korune.

Aj tento faktor má však otáznik: posun firiem k úverom v eurách sa pravdepodobne postupne zmierni, pretože úrokový rozdiel medzi korunou a eurom sa ďalej znižuje a okruh firiem, ktoré v bankách ešte prechádzajú testom kurzového rizika, sa zmenšuje.

Prípadná korekcia výmenného kurzu späť nad 24 CZK/EUR v najbližších týždňoch alebo mesiacoch by preto nemala byť úplným prekvapením.

Autor: Michal Skořepa, analytik Českej sporiteľne 

 

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist