Sú rekordné ceny zlata len dočasné?

Sú rekordné ceny zlata … 11. máj 2023 11:03   Komodity   X-Trade Brokers

Zlato bolo vždy odpoveďou investorov na neisté časy. Pri pohľade na vývoj cien v posledných mesiacoch sa zdá, že práve v takýchto časoch žijeme. Musíme sa vyrovnať s extrémne vysokou infláciou, vysokými úrokovými sadzbami, vojnou, možnou recesiou alebo politickými hrami medzi hlavnými svetovými mocnosťami. Hoci neistota nás sprevádza už dlho, zlato sa už dlho snaží poskytovať pocit istoty. Môže však teraz, pri toľkých neznámych, byť zlato stále odpoveďou na riziko a neistotu?

Vysoké úrokové sadzby, ale nie na dlho

Rok 2022 bol veľmi búrlivý - videli sme, že ceny zlata dosiahli takmer rekordné hodnoty, keď vypukla ruská invázia na Ukrajinu. Na druhej strane sme boli svedkami nadmernej inflácie, ktorá by podľa historických predpokladov mala podporovať vyššie ceny zlata. Situácia však nie je taká jednoduchá, keďže vysoká inflácia podnecuje centrálne banky k zvyšovaniu úrokových sadzieb, čo býva pre zlato naopak veľmi negatívne. Zlato sa neúročí tak ako dlhopisy alebo vklady, takže investori majú tendenciu pozerať sa na zlato priaznivo pri hľadaní istoty v časoch neistoty v prostredí vysokých úrokových sadzieb. Úrokové sadzby v mnohých krajinách vzrástli na úroveň, akú sme už dlhé roky nezažili, hoci sa zdalo, že nulové úrokové sadzby tu s nami budú navždy. Mnohé centrálne banky však už zvyšovanie sadzieb zastavili a teoreticky by to mohol byť vhodný čas na nákup zlata a ďalších kovov.

Presne to sa stalo v roku 2018, keď Fed ukončil cyklus zvyšovania sadzieb a len o šesť mesiacov neskôr, v júni 2019, začal úrokové sadzby znižovať. To podporilo predchádzajúce zisky zlata, čo viedlo k rekordným cenovým úrovniam v roku 2020 (ďalej ich podporili opatrenia centrálnych bánk súvisiace s COVID). V súčasnosti sa však ceny pohybujú v blízkosti rekordných úrovní, čo vyvoláva otázku, či môžeme očakávať ďalšiu vlnu rastu na nových a neprebádaných úrovniach?

Centrálne banky sa pripravujú na ťažké časy

Už nejaký čas sme svedkami nielen silného dopytu po fyzickom investičnom zlate vo forme zliatin alebo mincí, ale aj dopytu po fyzickom zlate zo strany centrálnych bánk.

Od roku 2010 sa priemerný dopyt po zlate zo strany týchto inštitúcií pohyboval okolo 400 až 500 ton ročne, čo predstavuje menej ako 10 % celkového ročného dopytu po zlate.

V roku 2022 sme však zaznamenali prelom. Centrálne banky nakúpili za celý rok viac ako 1 000 ton zlata, čo bolo nielen historicky najvyššie množstvo, ale predstavovalo aj viac ako 20 % celkového globálneho dopytu a takmer prekonalo všetok investičný dopyt.

Nákupy zlata centrálnymi bankami môžu signalizovať, že svet je dosť znepokojený budúcnosťou. Na druhej strane stojí za povšimnutie, že medzi kupujúcimi máme predovšetkým centrálne banky z rozvojových krajín alebo krajín, ktoré zápasia s infláciou.

Najväčšími nákupcami sú Čína, India, Turecko a Rusko. Na druhej strane, lídrom v nákupoch je v tomto roku Singapur, čo môže zmeniť názor, že zlato nakupujú len centrálne banky z rozvíjajúcich sa krajín.

Prvý štvrťrok 2023 bol v niektorých ohľadoch výnimočný aj tým, že ešte nikdy predtým sa na začiatku roka nenakúpilo toľko zlata. V prvom štvrťroku 2023 to bolo až 228 ton zlata, čo je približne rovnaké množstvo, aké centrálne banky nakúpili za celý rok 2020.

Mohol by sa zrútiť bankový sektor a samotné Spojené štáty?

Na trh v posledných rokoch útočia rôzne rizikové faktory. Najprv to bola pandémia Covid, potom vojna na Ukrajine a teraz sú to globálne očakávania recesie v čase vysokej inflácie. V marci tohto roka sa v americkom bankovom sektore objavili problémy, ktoré pripomínali krízu z rokov 2007 až 2009. Americké regionálne banky zápasili s klesajúcou hodnotou aktív a ich vyrovnávaním s vkladmi, čo viedlo k tomu, že menšie subjekty prevzala vláda alebo iné väčšie súkromné banky. Hoci sa zdá, že situácia je pod kontrolou, medzi investormi stále panuje značná neistota.

Ďalším zdrojom potenciálneho rizika je dlhová kríza v Spojených štátoch, ktorá ďalej zvyšuje cenu zlata. Spojené štáty tento rok prekročili hranicu dlhu 30 biliónov USD a nevykazujú žiadne známky zastavenia sa na tejto úrovni. Americký prezident Joe Biden a demokrati bojujú za zvýšenie limitu amerického dlhu, a to nielen pre ďalšie normálne fungovanie štátu, ale aj pre obsluhu súčasného dlhu. Ak teoreticky nedôjde k dohode s Republikánskou stranou, mohli by sme sa dočkať problémov so splácaním štátneho dlhu USA. Tento problém ešte znásobujú vysoké úrokové sadzby, ktoré obsluhu dlhu predražujú.

Ďalšie napätie medzi USA a Čínou

Vzťahy medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami sa výrazne zhoršili po objavení "špionážnych balónov" na území USA, z čoho USA obvinili Čínu. Okrem toho Čína naďalej zvyšuje napätie v súvislosti s Taiwanom, ktorý USA dôrazne podporujú. Táto situácia v súčasnosti nemá riešenie a jej pokračovanie neslúži oživeniu svetového hospodárstva, čo môže ďalej zvýšiť dopyt po zlate.

Papierové zlato nie je populárne

V posledných mesiacoch sme zaznamenali výrazný pokles záujmu o expozíciu voči zlatu prostredníctvom tzv. fondov ETF. V minulosti boli zmeny v postoji ETF, ktoré sú zabezpečené fyzickým zlatom, spôsobené krátkodobým sentimentom na trhu. Banková kríza, pokles výnosov a očakávania ukončenia zvyšovania úrokových sadzieb viedli k miernemu zvýšeniu záujmu o zlaté ETF, ale zatiaľ nie natoľko veľkému, aby zásadne vytvorilo nedostatok na trhu. V súčasnosti v mnohých štvrťrokoch stále vidíme prevahu ponuky nad dopytom, hoci to sa môže zmeniť s možným znížením sadzieb v USA, ktoré zvýši dopyt po ETF a nakloní misky váh v prospech prevahy dopytu nad ponukou.

Môžeme očakávať nové rekordy?

V niektorých ohľadoch zlato dosiahlo nové historické maximá, hoci môžeme hovoriť len o čiastočnom úspechu. Nové historické maximá na úrovni 2 078 USD za uncu boli dosiahnuté deň po rozhodnutí Federálneho rezervného systému 4. mája 2023. Rekordné hodnoty však boli dosiahnuté len na trhu s futures, keďže spotové zlato sa obchodovalo niekoľko dolárov pod historickými maximami.

Pri pohľade na vývoj cien a mnohé neistoty na trhu a pri takmer nulovej šanci na výrazné globálne oživenie za súčasných fundamentálnych podmienok sa však zdá, že zlato má veľkú šancu dosiahnuť v budúcnosti nové maximá. Treba poznamenať, že ostatné drahé kovy sa naďalej obchodujú výrazne pod rekordnými maximami a v porovnaní s ostatnými triedami aktív sa zdajú byť silne prepredané. Platí to najmä pre striebro alebo platinu, ktoré za zlatom výrazne zaostávajú.

Samozrejme, ak inflácia začne opäť rásť a zvýši sa šanca na zvýšenie sadzieb Fedu, výhľad zlata sa môže zmeniť. Na druhej strane, ďalšie zvýšenie sadzieb zo strany Fedu by znamenalo riziko väčšieho hospodárskeho kolapsu.

Zdroj: X-Trade Brokers, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist