180 EUR/MWh. Prelomová dohoda EÚ o obmedzení cien plynu, a tým aj cien elektriny, je tu.

180 EUR/MWh. Prelomová dohoda … 22. december 2022 10:17   Komodity   Trinity Bank

180 EUR/MWh. Táto dohoda EÚ o obmedzení cien plynu, a tým aj cien elektriny, znamená porážku pre Nemecko, ktoré sa obáva, že EÚ teraz čelí "maďarskému scenáru".

Ministri energetiky EÚ v pondelok popoludní dosiahli prelomovú dohodu o výške stropu pre ceny plynu na burze EÚ.

Strop bude zodpovedať 180 EUR za megawatthodinu a bude sa uplatňovať od polovice februára. Ak cena plynu na holandskej burze, ktorá určuje ceny v celej EÚ, prekročí strop počas troch po sebe nasledujúcich dní, aktivuje sa tzv. korekčný mechanizmus. V praxi to znamená, že na burze sa nebudú uskutočňovať žiadne obchody za cenu vyššiu ako súčasných 180 EUR za megawatthodinu.

Ceny plynu v EÚ v pondelok klesli na viac ako mesačné minimum v rámci referenčného kontraktu na dodávku budúci mesiac a počas obchodovania sa dostali pod 107 eur za megawatthodinu. V rámci tohto zrušeného kontraktu sa tri dni po sebe pohybovali nad pondelkovou dohodnutou hornou hranicou 180 EUR za megawatthodinu, naposledy v posledných troch septembrových dňoch.

Pokles cien plynu je teraz priamym dôsledkom ústupu chladného počasia a tiež len zníženia stropu v porovnaní s pôvodným návrhom Európskej komisie. Tá navrhla strop vo výške 275 EUR za megawatthodinu.

K zníženiu cien plynu prispieva aj pokračujúce solídne plnenie európskych zásobníkov plynu. V súčasnosti sú naplnené na 84 %, čo je v tomto ročnom období nadpriemerné číslo. Čerpanie sa v posledných dňoch zrýchlilo, pretože cez veľkú časť Európy prešiel studený front. Ten je však už na ústupe, hoci koncom roka možno očakávať príchod ďalšej podobnej vlny.

Krajiny na čele s Nemeckom sa obávajú, že dohodnutá úroveň stropu je príliš nízka a hrozí, že odradí globálnych dodávateľov plynu od dodávok na trh EÚ. Mohlo by to mať podobný účinok ako nedávne stanovenie stropu cien palív v Maďarsku, ktoré odradilo zahraničných dodávateľov od dodávok na trh EÚ. Vláda premiéra Viktora Orbána nakoniec musela reagovať na kritický nedostatok pohonných hmôt v krajine a núdzovo ukončila obmedzovanie cien. Palivo sa tak exponenciálne zdražilo.

Podľa väčšiny členských štátov EÚ však Nemecko požaduje takú vysokú úroveň stropu cien plynu, že by to nemalo želaný účinok. Obmedzenie burzovej ceny plynu je tiež kľúčom k zníženiu veľkoobchodnej ceny elektriny v krajinách EÚ, ktorá následne určuje jej cenu pre podniky a domácnosti.

Cena plynu ako v súčasnosti najdrahšieho zdroja na výrobu elektrickej energie je tzv. "strike price". Od realizačnej ceny sa odvíja aj cena elektriny zo všetkých ostatných, v súčasnosti lacnejších zdrojov, ako je hnedé uhlie, obnoviteľné zdroje alebo jadrová energia. Zníženie cien plynu a elektriny by malo silný protiinflačný účinok, keďže vysoké ceny energií sú hlavným zdrojom súčasnej extrémne vysokej inflácie, najvyššej v histórii eurozóny. 

Autor: Lukáš Kovanda, PhD., hlavný ekonóm, Trinity Bank

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist