Podľa novej štúdie môže byť až 190 bánk v USA ohrozených úpadkom

Podľa novej štúdie môže … 27. marec 2023 10:43   Investovanie   Trinity Bank

Aká je pravdepodobnosť ďalších kolapsov a otrasov bánk v USA? Pomerne značná.

Podľa novej štúdie, ktorú zverejnil americký Národný úrad pre ekonomický výskum, sa zraniteľnosť amerického bankového systému po krachu banky v Silicon Valley citeľne zvýšila. Až takmer 190 amerických bánk môže byť v stave kolapsu. To by okrem iného, ako uvidíme, bola voda na mlyn mnohým kryptomenám na čele s bitcoinom.

Súčasná trhová hodnota aktív amerického bankového systému je podľa štúdie o celé 2 bilióny USD nižšia ako ich účtovná hodnota. Dôvodom je skutočnosť, že jednotlivé banky držia aktíva, ako sú dlhodobé štátne dlhopisy alebo hypotekárne záložné listy, ktorých hodnota v dôsledku prudkého rastu úrokových sadzieb v celej ekonomike pomerne výrazne klesla. V ich účtovníctve sa však stále uvádza cena pred týmto poklesom, keďže sa predpokladá, že banky budú tieto cenné papiere držať až do splatnosti.

To však nie je zaručené, ako ukázal prípad už spomínanej banky Silicon Valley. Tá musela predať časť svojich cenných papierov za trhovú cenu, t. j. pod pôvodnú účtovnú cenu, aby mohla vyplatiť peniaze vkladateľov. To spustilo lavínu precenenia z účtovnej na trhovú cenu. Zároveň vyslala verejnosti signál, že sa ocitla "v ťažkostiach", keď musela svoje aktíva predať - zrejme ako núdzové opatrenie - "pod (účtovnú) cenu". To len podnietilo útek vkladateľov z inštitúcie, takže tá nakoniec skolabovala.

Nájazd strádateľov na banku Silicon Valley bol tak masívny preto, lebo mala relatívne veľmi vysoký podiel nepoistených vkladov. Z rovnakého dôvodu prišla táto banka a jej krach "ako prvý". Samozrejme, nikde nie je napísané, že nemôžu nastať ďalšie takéto bankroty.

V spomínanej štúdii Národného úradu pre ekonomický výskum sa dospelo k záveru, že ak jednotlivé banky v USA stratia len polovicu svojich súhrnných nepoistených vkladov, hrozí v USA krach takmer 190 bánk.

Podľa údajov, ktoré v piatok zverejnil americký Federálny rezervný systém, bol pritom v druhom marcovom týždni zaznamenaný historicky najväčší odlev vkladov z malých bánk.

Akékoľvek ďalšie kolapsy a turbulencie v euroamerických bankách by s veľkou pravdepodobnosťou viedli k ďalšiemu rastu ceny bitcoinu a mnohých ďalších kryptomien.

Cena bitcoinu je pozoruhodne úzko prepojená so súhrnnou peňažnou zásobou hlavných svetových ekonomík. Konkrétne, odchýlka aktuálnej ceny bitcoinu od jeho desaťmesačného kĺzavého priemeru dosahuje svoje dno dva až sedem mesiacov pred bodom obratu v medziročnej zmene agregátnej peňažnej zásoby trinástich najväčších svetových ekonomík (pozri graf).

Konkrétne odchýlka aktuálnej ceny bitcoinu od jeho desaťmesačného kĺzavého priemeru (žltá krivka) dosahuje svoje dno dva až sedem mesiacov pred bodom obratu v medziročnej zmene agregátnej peňažnej zásoby trinástich najväčších ekonomík sveta (biela krivka).

Takto bitcoin kapituloval v júni minulého roka, keď straty na ňom dosiahli najvyššiu úroveň. Od tretieho štvrťroka minulého roka však hlavné svetové centrálne banky postupne uvoľňovali svoje predchádzajúce razantné sprísňovanie menovej politiky. Napríklad Bank of England musela už na jeseň minulého roka dodať do finančného systému novú likviditu, aby zabránila potenciálnemu kolapsu segmentu britských penzijných fondov. Pridali sa aj japonská a čínska centrálna banka.

Nedávno musel americký Federálny rezervný systém zvrátiť svoje sprísňovanie menovej politiky, aby zabránil kolapsu ďalších bánk po spomínanom páde banky Silicon Valley. Zaviedol nové programy výhodných pôžičiek bankám a akési dotácie pre ne. Tieto programy predstavujú injekcie likvidity. Analytici americkej banky Citigroup preto tieto opatrenia označujú ako "kvantitatívne uvoľňovanie pod iným názvom". A analytici britskej banky Barclays sa domnievajú, že zvýšením medzibankovej likvidity tieto programy vytvoria tlak na zníženie úrokových sadzieb bankových úverov domácnostiam a firmám.

Inými slovami, do finančného systému prúdi nová likvidita a ponuka peňazí opäť rastie. Rast objemu agregátnej globálnej peňažnej zásoby (ako vieme z grafu) vykazuje pozitívnu koreláciu s cenou bitcoinu.

V zásade znehodnocuje konvenčné peniaze, čo je voda na mlyn bitcoinu ako kľúčovej nemanipulovateľnej alternatívy ku konvenčným peniazom. Pri akýchkoľvek ďalších otrasoch a krachoch bánk budú potrebné ďalšie injekcie likvidity, ktoré tak budú len ďalšou mlynskou pílou pre bitcoin. Jeho cena by tak mala rásť.

Lukáš Kovanda, PhD. (Hlavný ekonóm, Trinity Bank)

 

 

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist