Akciové indexy pred údajmi o inflácii v USA naďalej rástli

Akciové indexy pred údajmi … 13. jún 2023 11:53   Investovanie   Česká spořitelna

Americké akciové indexy v pondelok vzrástli na 14-mesačné maximá, keďže trhy očakávajú, že zasadnutie Fed-u by mohlo priniesť pozastavenie zvyšovania úrokových sadzieb, ale aj to, že dnešné údaje o inflácii v USA poukážu na výraznejšie spomalenie rastu inflácie v USA, než sa očakávalo. Hlavné akciové indexy naďalej podporovali zisky akcií veľkých spoločností. Výkonnosť bola zaznamenaná najmä v rastových sektoroch citlivých na sadzby, ako sú technológie. Akcie spoločnosti Tesla pokračovali v raste a uzavreli o 2,2 % vyššie, celkovo už 12 obchodných seáns v rade. Darilo sa aj akciám spoločností Apple a Microsoft, ktoré vzrástli približne o 1,5 %. 

Ceny futures kontraktov na ropu Brent včera uzavreli približne o 4 % nižšie na úrovni 71,8 USD za barel, teda na najnižšej úrovni od decembra 2021, v dôsledku obáv zo slabého dopytu a rastúcich globálnych dodávok, pričom k obavám prispela aj neistota v súvislosti so sadzbami a údajmi o inflácii.

Trh bude dnes sledovať inflačné údaje z USA v podobe indexu spotrebiteľských cien za máj, kde sa očakáva spomalenie inflácie na 4,1 % medziročne z aprílových 4,9 %. Zajtra budú nasledovať údaje týkajúce sa indexu cien výrobcov v USA. Očakáva sa, že dnešné údaje o CPI a zajtrajšie údaje o PPI potvrdia očakávané pozastavenie zvyšovania úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou. Podľa údajov CME Group trhy veria, že existuje viac ako 75 % pravdepodobnosť, že Fed ponechá tento týždeň úrokové sadzby nezmenené v súčasnom pásme 5 % až 5,25 %, ale približne 70 % pravdepodobnosť, že na svojom ďalšom zasadnutí v júli obnoví zvyšovanie sadzieb.

David Vantruba, analytik Českej sporiteľne

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist