Česká koruna je ako jediná v regióne v záporných číslach (Komentár)

Česká koruna je ako … 1. február 2024 09:09   Kurzy mien   Komerční banka


Regionálne meny dnes posilnili s výnimkou českej koruny. Poľský zlotý aj maďarský forint si dnes voči euru pripísali 0,5 až 0,6 %. Opačný vývoj bol evidentný v prípade českej koruny. Koruna pravdepodobne reagovala na slová J. Fraita, ktorý pre agentúru Reuters uviedol, že je pripravený podporiť zníženie úrokových sadzieb na budúci týždeň minimálne o 50 bázických bodov. Zároveň je podľa neho možné, že repo sadzba do konca roka klesne pod 4 %. Medzitým aj ďalší člen rady centrálnej banky T. Holub vyjadril otvorenosť diskutovať o znížení sadzieb o 50 bázických bodov tento týždeň. Trhové úrokové sadzby reagovali poklesom o viac ako 10 bb na kratších splatnostiach. Česká koruna oslabila o 0,5 % na úroveň tesne pod 24,90 CZK/EUR.

Dolár voči euru strácal pred večerným rozhodnutím americkej centrálnej banky. Popoludní sa obchodoval slabší o 0,2 %, blízko úrovne 1,086 USD/EUR. Dôvodom bol pravdepodobne nižší ako očakávaný počet nových pracovných miest podľa januárovej správy ADP (107 tis. oproti očakávaným 150 tis.). Údaje z Európy však vo všeobecnosti tiež sklamali. Nemecké maloobchodné tržby za december klesli o 4,4 % r/r, keď trh očakával -1,9 %. Januárová harmonizovaná inflácia vo Francúzsku (3,4 % r/r) a v Nemecku (3,1 % r/r) tiež zaostala za konsenzom o 0,2, resp. 0,1 p. b. Podobne ako trh očakávame, že na zasadnutí Fed-u sa úrokové sadzby nezmenia. Hoci možno povedať, že diskusia o ich znížení sa začala, nemyslíme si, že tentoraz sa dozvieme podrobnejšie informácie o načasovaní. Viac píšeme v špeciálnej správe tu .


Autor: M. K. Štefánik, PhD.

Zdroj: Komerční banka, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist