Čína chce nakupovať mimoriadne lacnú ruskú ropu do svojich strategických rezerv

Čína chce nakupovať mimoriadne … 19. máj 2022 14:52   Komodity   Trinity Bank

Čína začala rokovať s Ruskom o nákupe jeho ropy so zľavou. Túto sumu chce použiť na doplnenie svojich strategických zásob danej suroviny.

Ruská ropa - napríklad ropa typu Ural alebo Sokol - sa obchoduje s tretinovým diskontom oproti severomorskej rope Brent, ktorá je svetovým štandardom.

Čína a Rusko rokujú o nákupe ropy na medzivládnej úrovni, pričom jednotlivé ropné spoločnosti a podniky majú len malý priamy vplyv, tvrdia zdroje agentúry Bloomberg. To naznačuje, že Peking utužuje svoje energetické väzby s Moskvou.

Ruská ropa bola v dôsledku západných sankcií voči Rusku historicky mimoriadne zlacnená. Západné krajiny vrátane EÚ postupne ukončujú dovoz ruskej ropy a ropných produktov alebo tak urobia v tomto roku a v nasledujúcich dvoch rokoch. To vytvára tlak na rast cien ropy z krajín mimo Ruska, po ktorej je teraz väčší dopyt, pretože pochopiteľne slúži ako náhrada za ruskú ropu. Rastúce ceny pohonných hmôt sú hlavným zdrojom najprudšej inflácie za posledné desaťročia na Západe vrátane EÚ a Českej republiky. Na druhej strane však Čína môže teraz profitovať z nákupu lacnej ruskej ropy a vytvárať doma citeľné tlaky na zmiernenie inflácie. Preto sa môže stať aj víťazom konfliktu medzi Západom a Ruskom.

Čína oficiálne nezverejňuje veľkosť svojich strategických rezerv. Odhady vykonané na základe satelitných snímok napríklad naznačujú, že má kapacitu na viac ako miliardu barelov kombinovaných štátnych a komerčných zásob. Pre porovnanie, štátne strategické rezervy USA majú maximálnu kapacitu niečo vyše 700 miliónov barelov.

Lukáš Kovanda, PhD.
Hlavný ekonóm, Trinity Bank

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist