ČNB korunu neprekvapí, ale priemysel by mohol

ČNB korunu neprekvapí, ale … 3. august 2020 23:55   Kurzy mien   kurzy.cz

Po predchádzajúcom citeľnom posilnení, ktoré korune prinieslo nájdenie zhody nad podobou záchranného balíčka Európskej únie, sa česká mena ustálila v koridore EUR / CZK 26,20 - 26,30. Ten v uplynulom týždni prakticky neopúšťala a to ani napriek niektorým významným ekonomickým udalostiam. Príliš s ňou tak nezakývali ani údaje o nemeckom HDP za druhý kvartál, ktorý za očakávaniami mierne zaostal, ani ten o HDP českom, ktorý naopak prekvapil príjemne. Zdá sa teda, že trh si je vedomý obtiažnosti predikcii v takto dynamickom období, a odchýlka o pár desatín percentuálneho bodu tak nikoho príliš nevystraší.

V tomto týždni nás čaká objemná várka makroekonomických dát hlavne z tuzemska. Po pondelkovom indexu nákupných manažérov, ktorý mierne zaostal za očakávaniami, bude dôležitým dňom streda. Dozvieme sa údaj o miere nezamestnanosti, ktorý však momentálne nemá veľkú vypovedaciu hodnotu, keďže je skreslený vládnymi podpornými programami. Zaujímavejšie bude štatistika maloobchodu, ktorý má za sebou drvivý pandemický prepad. Trh od obchodníkov čaká medziročný stagnáciu, my sme väčšie optimisti, pretože predpokladáme, že ľudia budú realizovať odložené nákupy. Aj v Nemecku maloobchod posledne príjemne prekvapil, a ak k tomu dôjde aj u nás, bude to pre korunu vzpruha. Ďalším významným dňom pre kurz koruny bude štvrtok. Slovenský priemysel pravdepodobne vykáže oproti máju značné zlepšenie, avšak medziročne zostane v útlme. Trhy bude zaujímať hlavne to, ako si stojí výroba automobilov, ktorá doteraz ťahala celkový výsledok výrazne nadol. Akákoľvek indikácie pokračujúce mizéria či rýchleho oživenia by sa mohla PROPS aj do kurzu koruny. V rovnaký deň sa koná aj menovopolitické zasadnutie Českej národnej banky. Pravdepodobne sa bude jednať o jedno z tých menej napínavých, pretože sa už niekoľko bankárov v predstihu nechalo počuť, že o zmene nastavenia menovej politiky aktuálne neuvažujú. Ostatne aj dáta im dávajú za pravdu - svižná inflácia by síce za normálnych okolností dávalo dôvod k špekuláciám na zvýšenie sadzieb, celková makroekonomická situácia však túto možnosť prakticky vylučuje. My ani trh tak zmenu nečakáme a zaujímavejšie bude nová prognóza z dielne ČNB. Aj rétorika bankárov podľa nás zostane opatrná a zrejme sa tak dozvieme, že momentálne necíti potrebu zásahu ani štandardnými ani nekonvenčnými menovými nástrojmi. V samom závere týždňa sa do kurzu koruny môže ešte PROPS dianie u nášho západného suseda. Nemecké továrenské objednávky, ktoré nezriedka znamenajú sprostredkovane odbyt aj pre českých podniky, sa pomaly dvíhajú po vírusovom údere, a to isté platí pre nemecký priemysel. Aj tu bude platiť pravidlo - čím lepšie pre Nemecko, tým lepšie pre korunu.


Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Helena Horská, hlavná ekonómka
Tím ekonomického výskumu Raiffeisenbank a.s.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist