Čo bolo, čo bude... na finančných trhoch (29.6.2021)

Čo bolo, čo bude... … 29. jún 2021 10:08   Kryptomeny   X-Trade Brokers

Čo bolo?

Známy obchodník Nassim Nicholas Taleb tvrdí, že hodnota Bitcoinu je nulová. Jeho tvrdenia sú postavené na troch základných pilieroch. Prvým je, že Bitcoin nie je vhodný ako platidlo z dôvodu vysokej volatility jeho hodnoty, pričom nie je vhodný ani ako uchovávateľ hodnoty, nakoľko investorom z dlhodobého hľadiska neprináša dividendový výnos. Tretie tvrdenie je postavené na tom, že zlato, alebo iné drahé kovy, si na rozdiel od Bitcoinu nevyžadujú dodatočné náklady, pričom udržanie celej siete Bitcoinu v chode je finančne nákladné. Na to však, aby hodnota Bitcoinu bola nulová, by musel úplne klesnúť záujem o túto kryptomenu, k čomu len tak ľahko nedôjde, pretože Bitcoin si stále v našom systéme nájde priestor v rámci platobného prostriedku profitujúceho z prostredia sivej ekonomiky, respektíve z anonymity.

Čo bude...

Najväčším rizikom pre Bitcoin sú však digitálne peniaze, napríklad spustenie digitálneho jüanu, ktorý chce zaviesť Čínska centrálna banka. V prípade, ak by o niekoľko rokov došlo k zániku papierových peňazí a platilo by sa len digitálnymi peniazmi, vlády na celom svete by sa mohli rozhodnúť (podobne ako teraz Čína), že budú blokovať transakcie z a do kryptomien. Takýto scenár by bol pre kryptomeny doslova likvidačný. Avšak v súčasnosti dochádza v niektorých krajinách k presnému opaku, keďže Salvádor uzákonil Bitcoin ako oficiálne platidlo. Pre rozvojové krajiny môžu byť kryptomeny veľmi prospešné vďaka nízkym transakčným poplatkom, keďže napríklad v Salvádore tvoria 20 percent HDP transakcie migrantov, ktorí posielajú peniaze zo zahraničia domov svojím rodinám. Budúcnosť Bitcoinu preto nie je úplne ružová, no určite nie je úplne čierna.

Zdroj: X-Trade Brokers, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kryptomeny

    Obchodovanie CFD kurzy online

    Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
    Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

    Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
    TOPlist TOPlist