Čo možno očakávať od českej koruny v nasledujúcich mesiacoch?

Čo možno očakávať od … 18. august 2022 10:02   Kurzy mien   ČSOB-Dealing

 

Koruna tento týždeň čelí predajným tlakom a jej kurz sa vrátil nad 24,50 EUR/CZK. Hoci je to stále pod úrovňou, na ktorej ČNB aktívne intervenovala začiatkom augusta, výhľad na najbližšie mesiace sľubuje ďalšie zintenzívnenie depreciačných tlakov a návrat ČNB na domáci devízový trh.

Po prvé, česká mena bude podľa nášho názoru pod tlakom prísnejších globálnych finančných podmienok. Tie budú odrazom jastrabej politiky Fedu, ktorý okrem zvyšovania sadzieb od septembra zdvojnásobí tempo kvantitatívneho sprísňovania, ako aj pokračujúcej normalizácie menovej politiky v eurozóne. Rastúce sadzby v zahraničí potom budú pôsobiť smerom k nižšiemu úrokovému diferenciálu, čo zníži atraktivitu koruny v očiach zahraničných investorov. Vážnym rizikom spojeným s tlakom na znehodnocovanie koruny zostáva aj geopolitika, najmä scenár zastavenia dodávok ruského plynu, ktorý by pravdepodobne poslal českú ekonomiku do recesie.

Nižšiu atraktivitu koruny však budú spôsobovať aj slabé domáce ekonomické fundamenty. Okrem vysokej inflácie trápi domácu ekonomiku aj tzv. dvojitý deficit, t. j. vysoký deficit verejných financií a zhoršujúce sa saldo bežného účtu. Od začiatku roka dosiahol deficit bežného účtu už 86 miliárd Kč, čo prirodzene obmedzuje dopyt po českej mene. Navyše ani najbližšie mesiace neprinesú v tomto smere výrazný obrat k lepšiemu vzhľadom na prudký nárast cien dovážaných energetických komodít.

Celkovo je podľa nášho názoru koruna zásadne zraniteľná a očakávame, že s príchodom jesene sa tlaky na jej znehodnotenie opäť zintenzívnia. To je v súlade s prognózou ČNB, voči ktorej sa však Banková rada na svojom poslednom zasadnutí zaviazala pokračovať v krotení nadmerných kurzových výkyvov. Naším základným scenárom je preto pokračujúca prítomnosť ČNB na devízovom trhu, pričom cenou za kurzovú stabilitu je ďalší pokles devízových rezerv.

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist