ECB na ceste hriechu

ECB na ceste hriechu 24. november 2022 10:13   Investovanie   Česká spořitelna

Robin Brooks, hlavný ekonóm Inštitútu medzinárodných financií, systematicky sleduje, ako ECB využíva svoje neortodoxné nástroje menovej politiky, a odhalil nepeknú pravdu: ECB svoje predtým nakúpené portfólio dlhopisov obracala nie preto, aby zachovala pôvodné zastúpenie jednotlivých krajín (ktoré aspoň približne zodpovedalo veľkosti jednotlivých ekonomík, ako by sme to očakávali od centrálnej banky eurozóny ako celku), ale tým, že pri nákupoch uprednostňovala dlhopisy krajín s najväčšími fiškálnymi problémami (IT, ES, FR), zatiaľ čo podiel tých najvzornejších (DE, NL, FI) v portfóliu ECB klesal.

De facto - bez ohľadu na oficiálnu rétoriku ECB - je výsledkom, že v prípade tej druhej skupiny ECB pokračuje v kvantitatívnom sprísňovaní, zatiaľ čo v prípade prvej skupiny pokračuje v kvantitatívnom uvoľňovaní.

Výsledkom je zvýšenie základných úrokových sadzieb pre celú eurozónu, keďže tá istá centrálna banka tlmí dopad tohto zvýšenia na najviac zadlžené krajiny tým, že súčasne umelo dopytuje ich dlhopisy. Týmto spôsobom ECB udržiava verejné financie príslušných krajín nad vodou (menové financovanie, formálne zakázané v základných aktoch EÚ) a nikomu to už nepríde divné.

ECB si, samozrejme, našla figový list: ide o "ochranu transmisie menovej politiky". Inými slovami, ak trh upravuje úrokové sadzby alebo výnosy jednotlivých dlžníkov podľa vnímaných úverových a iných rizík (ako by sme očakávali od správneho trhu), ECB to považuje za poškodenie transmisie menovej politiky a tlačí opačným smerom, aby sadzby a výnosy boli pre daného dlžníka tam, kde ich chce ECB mať.

Podľa tejto logiky by však najlepšou ochranou transmisie bolo, keby ECB jednoducho diktovala bankám a finančným trhom sadzby a výnosy bez ohľadu na to, čo si myslí trh.

Autor: Michal Skořepa

 

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist