ECB podľa očakávania zvýšila sadzby o 25 bodov, výhľad na september nezverejnila

ECB podľa očakávania zvýšila … 28. júl 2023 10:31   Kurzy mien   Česká spořitelna

ECB podľa očakávania zvýšila sadzby o 25 bodov, výhľad na september nezverejnila

ECB včera zasadala a podľa očakávaní zvýšila sadzby o 25 bodov. Výsledkom je, že depozitná sadzba je teraz na úrovni 3,75 %. Vzhľadom na predchádzajúcu komunikáciu ECB sa všeobecne očakávalo zvýšenie o štvrť percentuálneho bodu. Trhy teda čakali najmä na oznámenie na tlačovej konferencii. Pred včerajškom ECB naznačila, že sadzby zvýši v septembri, odvtedy však z Európy prichádzajú zlé údaje, ktoré signalizujú výrazné ochladenie makroekonomického vývoja.


Tlačová konferencia ECB neposkytla žiadne "usmernenie" na september. Šéf ECB zostal zámerne nekonkrétny a hovoril najmä o závislosti septembrového rozhodnutia od vývoja makrodát. Vzhľadom na nepriaznivé údaje, najmä z Nemecka, to dáva zmysel.

Celkovo to vnímam ako ústup ECB od predchádzajúcej komunikácie a zníženie pravdepodobnosti septembrového zvýšenia sadzieb.

Na začiatku leta trhy očakávali septembrové zvýšenie sadzieb o 25 bodov, ale po najnovších údajoch PMI z Nemecka sa tieto očakávania pomaly začínajú meniť. Čoraz viac analytikov už očakáva na september stabilitu sadzieb, hoci väčšina stále zostáva na strane skôr dodatočného sprísňovania menovej politiky. Ak budú zlé údaje z globálnej a svetovej ekonomiky pokračovať, očakávania trhu sa môžu prikloniť na stranu stability sadzieb.

Jiří Polanský

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist